Eva Lundgrens kollegor tillbakavisar kritik
Uppsala universitets ledning har gett efter för ett mediadrev.Det anser Eva Lundgrens kolleger på avdelningen för samhällsvetenskaplig genusforskning som är kritiska till hur universitetets rektor hanterat den senaste tidens uppståndelse.
Eva Lundgrens kolleger vid avdelningen för samhällsvetenskaplig genusforskning har fått ta emot flera hatbrev. Men för Jenny Westerstrand, Åsa Eldén och Lena Berg är det ändå universitetsledningens handlande som upprör mest.
Foto: Rolf Hamilton
Lena Berg, Åsa Eldén och Jenny Westerstrand är samtliga överens om att det känns annorlunda, lite svårare, lite tyngre, att gå till jobbet i dag än för en dryg månad sedan. Efter att SVT sände de uppmärksammande dokumentärserien "Könskriget" där deras chef fällt flera uttalanden som senare mött hård kritik. Efter att ledningen för Uppsala universitet skickade ut pressreleasen om att Eva Lundgrens forskning skulle granskas. Men trots att de i likhet med Eva Lundgren fått ett antal hatbrev efter att dokumentären sänts är det ändå rektorns meddelande om granskning som väcker starkast reaktioner.
- Vi frågar oss på vilka grunder. Vet någon vad granskningen ska handla om? Det här gör att man känner sig otrygg som forskare. Vilka regler gäller om det inte är de vetenskapliga? säger Åsa Eldén, fil.dr. i sociologi.
Medial nidbild
Eftersom de menar att den kritik som framförts bygger på en medial nidbild, att den är svepande och förvränger feministisk våldsforskning vill de helst inte bemöta den. De menar att detta är forskning och den måste därmed diskuteras på vetenskapliga grunder. Inte i upphetsade toner genom media.
Könsmaktsordningen, att det bakom mäns våld mot kvinnor finns ett strukturellt mönster, är en av de teorier som den senaste tiden stött på patrull. Två av kritikerna har kallat den en bisarr ideologi.
-Återigen handlar det om en vulgariserad bild, För att förstå mäns våld mot kvinnor tar vi vägen via relationen mellan kön, sexualitet och makt. Här krävs sofistikerade analytiska redskap. Strukturella begrepp som en könsmaktsordning fångar inte komplexiteten i dessa processer, säger Jenny Westerstrand.
- Det är också befängt att påstå att den forskningstradition vi verkar inom hävdar att alla män är våldsamma. Vi intresserar oss för våldsaktören och betydelsen av våldets plats i människors vardag, och hur det sitter ihop med hur kön konstrueras, säger Åsa Eldén.
- Våra analyser provocerar eftersom de tvingar till självreflektion. Det berör oss alla, både män och kvinnor. Det handlar om normer kring kön, sexualitet, tvåsamhet och våld som vi alla måste förhålla oss till. Exempelvis i ungdomars möte med pornografi, eller hur unga män och kvinnor pratar om förväntningar på sina parrelationer. Men det är svårt att samtala med kritiker som inte verkar ha läst den forskning de kritiserar, menar Lena Berg.
Enköad forskarmiljö
Viss kritik har de dock lättare att bemöta. Att Eva Lundgren skapat en enkönad forskarmiljö på avdelningen till exempel.
-Det är ingen medveten strategi. Eva Lundgren har sökt pengar för projekt tillsammans med män, men ibland får forskare avslag, säger Åsa Eldén, fil.dr. i sociologi.
Att den senaste tidens negativa uppmärksamhet skulle göra att de själva får svårare att få forskningspengar vill de inte tro.
-Man måste ju ändå utgå ifrån att de instanser som beviljar forskningsanslag kan hantera ett mediadrev, säger Lena Berg.
De säger också att de har fullt förtroende för Eva Lundgren som forskare.
De kritiserade uttalanden i TV-dokumentären om rituella övergrepp på barn som är bakgrunden till uppståndelsen är inte något som hennes kolleger vid samgenus vill kommentera.
"Men vi har inte problem med den syn på rituellt våld som Lundgren uttryckt i Agenda, Studio 25 och på DN-debatt." meddelar Jenny Westerstrand per e-post.
FAKTA/Bakgrund
För två veckor sedan meddelade rektor Bo Sundqvist att professor Eva Lundgrens forskning skulle granskas. Beslutet togs efter den kraftiga kritik som framförts mot henne efter hennes medverkan i SVT:s Dokument inifrån. Enligt flera kritiker påstår hon här att det begåtts hundratal rituella barnamord i Sverige. Eva Lundgren själv förnekar i en artikel på DN-debatt att hon påstått detta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!