Eva delar ut fikabröd på Ackis: Är tacksam för chansen

"Jag gör det för att jag kan". Det är Uppsalabon Eva Källanders enkla förklaring till varför hon levererar fikabröd och andra bakverk till personalen på Akademiska som jobbar med covid-patienter.

Under våren åkte Eva Källander till sjukhuset flera gånger om dagen, och det hände att hon kom hem vid tio-tiden på kvällen. Nu har hon försökt begränsa det till lördagar för att orka.

Under våren åkte Eva Källander till sjukhuset flera gånger om dagen, och det hände att hon kom hem vid tio-tiden på kvällen. Nu har hon försökt begränsa det till lördagar för att orka.

Foto: SOFIA NAHRINGBAUER

Uppsala2020-12-10 20:00

Coronahjälten

Hon började i våras under den första coronavågen.

– Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Och jag har ju tid, säger Eva Källander, som satte igång att baka och dela ut bakverken till personalen som jobbar med covid-19-patienter.

undefined
Under våren åkte Eva Källander till sjukhuset flera gånger om dagen, och det hände att hon kom hem vid tio-tiden på kvällen. Nu har hon försökt begränsa det till lördagar för att orka.

Först bakade hon själv men utökade och bad andra baka. Hon åkte runt och hämtade upp godsakerna och levererade till personalen. Sen växte engagemanget. Hon tog kontakt med stans nästan alla kaféer som gillade hennes idé och skänkte bakverk. Då blev det mer att leverera och hon hörde av sig till ett bilföretag och fick en sponsrad elbil.

– Jag ville ju inte åka omkring varje dag och sprida ut koldioxid, säger hon.

undefined
"Jag ville göra någonting som kunde underlätta för personalens vardag", berättar Eva.

Under våren åkte hon ofta ut två gånger om dagen och hämtade in bakverken. Sen iväg och dela ut. Ibland blev det tre, fyra avdelningar, ibland ett tiotal. Utdelningsdagarna kunde bli långa, det hände att hon kom hem vid tio-tiden på kvällen.

– Det ger glädje att kunna glädja andra, säger hon.

Eva Källander är konstnär, kulturarrangör, konsult och har drivit flera kaféer. Hon är mångsysslare och den senaste titeln hon kan lägga till de övriga är höghusbonden i Årsta.

undefined
Att förse personalen på sjukhuset med godsaker har varit ett heltidsjobb för Eva i snart ett år.

Hon lever med liten budget, odlar egna grönsaker på balkongen och på en odlingslott. Det gör familjen självförsörjande på grönsaker och väldigt sällan handlar de på affär, de äter mest vegetariskt.

Eva nominerades till coronahjälte av sin son Petter Källander som är servicetekniker på Akademiska: "Ända sedan starten av epidemin har hon genom att samla in bullar, bakelser och bröd, smörgåsar mm från stans kaféer lyckats hålla så många av oss utarbetade inom vården på gott humör! Hon möts varje dag av applåderande sjukvårdare när hon kommer med bil laster fulla med godsaker.... det har varit ett heltidsjobb för henne i snart ett år."

undefined
"Ända sedan starten av epidemin har hon lyckats hålla så många av oss utarbetade inom vården på gott humör", skriver sonen Petter Källander i sin nominering.

– Ja, det bara växte hela tiden fram till sommaren när det öppnades nya avdelningar för covid-patienter. Sen blev det lugnare under sommaren men så kom andra vågen i höst. Då började jag köra oftare igen, säger hon.

Hon har mötts av personal med tårar i ögonen efter att ha jobbat i åtta timmar utan paus och som berättat hur glada de blivit över att se henne och hur de fått ny energi av omtanken och bullarna.

– Jag är glad och ödmjukt tacksam för möjligheten att kunna hjälpa. Det kommer att bli svårt att sluta, säger Eva Källander.

undefined
Eva knackar på dörren till ambulansgaraget, dagens sista stopp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!