"EU-valet inget läxförhör"

På onsdagen besökte EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) Fyrisskolan för att locka förstagångsväljare till valurnorna i maj.

Bortglömt val. EU-parlamentarikern Marita Ulvskog vill få unga att rösta i EU-valet. Tidigare val har valdeltagandet bara varit hälften så högt som i riksdagsvalet.

Bortglömt val. EU-parlamentarikern Marita Ulvskog vill få unga att rösta i EU-valet. Tidigare val har valdeltagandet bara varit hälften så högt som i riksdagsvalet.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2014-03-26 18:52

– Det här är första gången vi har en generation röstberättigade som har varit EU-medborgare hela sitt liv. Jag vill förmedla att det alltid är viktigt att rösta, för annars ger man utrymme partier som man kanske inte alls sympatiserar med, säger Marita Ulvskog.

I maj är det val till Europaparlamentet. Det är ett val som i Sverige brukar ha ungefär hälften så högt valdeltagande som riksdagsvalet. Skälet är att många är skeptiska till EU och upplever att EU-frågorna är svårbegripliga, tror Marita Ulvskog.

– Men valet är ingen kärleksförklaring till EU och inte heller ett läxförhör som man måste ha doktorerat i statsvetenskap för att klara. Det handlar om att rösta på ett parti som man tycker har vettiga idéer, säger hon.

Vilket ansvar har ni EU-parlamentariker för att det låga valdeltagandet?

– Vi har säkert ett ansvar. Men det största ansvaret ligger ändå på partierna här hemma, att förklara varför EU är så viktigt. Genom sitt medlemskap har Sverige överlåtit makt till EU, och det går inte att backa bandet.

Under sitt föredrag i Fyrisskolans aula betonade hon vilket stort inflytande EU har på medlemsländernas politik. Exempelvis anses EU påverka 60 procent av alla kommunala beslut. När det blev dags för frågestund märktes det att många elever var både pålästa och engagerade. Vad måste Turkiet göra för att komma in i EU? Vad gör EU för att förbättra romernas tillvaro, och vad gör man åt situationen i Syrien? Det var några av de många frågor som ställdes.

Marita Ulvskogs besök på Fyrisskolan ingår i den Europasatsning som görs på skolan inför Europaparlamentsvalet i maj. Arbetet leds av elevkåren, i samarbete med samhällskunskapslärarna och skolledningen. I maj anordnas en debatt med EU-parlamentariker, däribland Uppsalabon Cecilia Wikström (FP), och slutligen håller elevkåren ett skolval 21 maj.

– Om vi, som själva är elever, visar att valet är viktigt, då kanske fler röstar, säger elevkårens administrativa samordnare Sofia Glaser.

Även Eriksbergsskolan fick på onsdagen besök av Marita Ulvskog.

Bara fyra av tio röstar

Val till Europaparlamentet hålls vart femte år. Nästa val sker i alla EU-länder under perioden 22–25 maj i år. I Sverige hålls valet 25 maj.

Det första valet till Europaparlamentet i Sverige var 1995. Då var valdeltagandet 41,6 procent.

Sedan sjönk valdeltagandet till 38,8 procent 1999 och 37,9 procent 2004.

Därefter skedde ett trendbrott och valdeltagandet steg till 45,5 procent 2009.

I riksdagsvalen brukar valdeltagandet vara ungefär dubbelt så högt, runt 80 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!