EU-parlamentariker möttes i debatt

EU:s nya fördrag är ytterligare ett steg på vägen mot ett Europas förenta stater med mindre inflytande och därmed mindre makt till folket. Det hävdade vänsterpartiets Jonas Sjöstedt vid en EU-debatt i Uppsala på måndagen. Folkpartisten Cecilia Malmström delar inte hans uppfattning. En federal modell som innebär beslut på rätt nivå är snarare ett stort steg framåt för Europa, menade hon.

Uppsala2004-05-17 20:22
De båda EU-parlamentarikerna är ute på debatturné i Sveriges universitetsstäder. På måndagen hade turen kommit till Uppsala där parlamentarikerna drabbade samman på Bolandsskolan och Ekonomikum.
Cecila Malmström far land och rike runt för att berätta att folkpartiet är "det mest Europavänliga partiet" i Sverige.
- EU är oerhört modernt. Men visst finns det saker som är dåligt och det ska vi göra bättre. Men många frågor ska avgöras här hemma. EU ska inte bestämma allt centralt. Det ska finnas olika beslutsnivåer, säger Cecila Malmström, som anser att hennes kollega i EU-parlamentet kastar för mycket grus i EU-maskineriet.
Men Jonas Sjöstedt tycker sig ha skäl för sina negativa hållning till unionen.
- Marknadsdogmatism och centralisering där folk får allt mindre att säga till om, säger han och tar ny fart.
- Den fria marknaden påstås lösa alla problem. Avregelringar sker på område efter område. I förslaget till ny grundlag för unionen har man skrivit in den fria marknadskraften. Det är minst sagt omodernt, jag tycker vi backar in i framtiden. Ytterligare ett orsomoment är att den nya konstitutionen öppnar för en militarisering av EU, säger Jonas Sjöstedt.
Han tycker att allt fler politiker i parlamentet allt för ofta säger ja till allt för mycket. Och så hänvisar han till att moderater och socialdemokrater trycker på samma knapp vid drygt 60 procent av alla omröstningar.
- Dom är som Bill och Bull. Därför är det så viktigt med en vänstermajoritet i parlamentet.
Cecilia Malmström gläds åt att unionen i förslaget till nytt fördrag en gång för alla gör klart att det är marknadskrafterna som gäller inom EU.
- Det är demokrati, många länder har prövat andra vägar. Vi vet hur det gick. Det nya fördraget ger oss tydliga spelregler som visar hur beslut fattas, vilka värderingar vi står bakom. Det blir ett mer öppet, demokratiskt och mer tillgängligt EU.
Jonas Sjöstedt vill ha folkomröstning om det nya fördraget, men det vill inte Cecilia Malmström.
- Det är svårt att rösta om 250 sidor. Det är lättare att säga ja eller nej till en ny valuta.
Det är inte särskilt mycket som förenar folkpartiet och vänsterpartiet. EU: s jordbrukspolitik är dock ett exempel.
- EU:s jordbrukspolitik är ett träsk och bör avvecklas. Det är djupt osolidarsikt, inte minst mot de fattiga länderna, säger Cecilia Malmström.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!