EU-lättnad räddar kor i sista stund

Om risken för foderbrist nyss var stor är den nu akut. EU-kommissionens beslut att tillåta skörd på så kallad EU-träda kommer i sista stund och innebär mest en andningspaus. Så här illa har det inte varit på 20 år, menar Lars-Gunnar Karlsson i Alunda.

Uppsala2006-07-30 00:00
- Jag beklagar att det här beslutet kommer så fruktansvärt sent. Vallen på EU-trädan är så fattig, överväxt och torr att det är bara en nödlösning att ge den till korna. Jag tycker att en regering ska få ta sådana här beslut självständigt, menar Lars-Gunnar Karlsson, lantbrukare med 150 djur i Väsby utanför Alunda.
Att bönderna nu får skörda foder på den så kallade EU-trädan, mark som måste ligga i träda för att komma till rätta med överproduktionen inom unionen, kan ändå rädda många lantbrukare och djur undan den mest akuta situationen: slakt på grund av matbrist, menar Lars-Erik Karlsson.
— Det spelar definitivt roll! Nu gäller det bara att klara en så bra djurhållning som möjligt.
För någon vecka sedan beslutade svenska Jordbruksverket att tillåta bete på EU-trädan. I praktiken innebar det dock ingen egentlig lättnad för bönderna, menar Lars-Gunnar Karlsson:
— De markerna ligger ofta långt ut på fastigheterna och är olämpliga att ha djuren på. Man kan behöva köra dem dit, det är svårt att få solskydd och vatten och stängsel runt de områdena.
Svenska bönder har redan börjat ta av vinterfodret, eller hacka spannmål till ensilage för att klara grovfoderåtgången i stället för att spara den till hösten och då tröska den, enligt Lars-Gunnar Karlsson. Man hoppas på att det ska vara enklare att senare få tag i spannmål än på hö och gräs som ensilage.
— Djurägarna har två alternativ, som båda innebär avbräck i lönsamhet: att köpa in foder, eller att lämna bort djuren innan de vuxit till sig, säger Johan Taubert, pressekreterare på LRF.
På Swedish Meats, störst i Sverige på slakt, säger man sig än så länge inte ha känt av något ökat tryck från bönder om för tidig slakt.
— Vi för dialog med våra leverantörer om hur viktigt det är att inte skicka djuren på slakt för tidigt. De har ju ett stort livvärde och det är dumt för alla parter om de inte får växa färdigt, säger Johan Andersson, inköpschef.

FAKTA: EU-träda


EU har beslutat om att vissa marker måste ligga i träda för att komma till rätta med den överproduktion som finns inom unionen.
EU-kommissionens förvaltningskommitté har på grund av torkan i Europa beslutat att redan nu tillåta bönder att skörda på den mark som ligger i sådan träda. Normalt får man inte skörda där före 31 augusti.
Beslutet om tidigare skörd gäller hela det torkdrabbade södra Sverige upp till och med Uppsala, Västmanland, Örebro och Värmland, liksom länder som Spanien, Italien och Belgien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om