EU kritiserar Livsmedelsverket

Livsmedelsverkets kostråd ska miljöanpassas. Det uppskattas inte av EU-kommissionen och nu måste råden bearbetas för att de inte ska uppfattas som handelshinder.

Uppsala2010-07-11 09:00

Livsmedelsverket vill som UNT tidigare rapporterat att det ska bli enklare för konsumenterna att äta utan att påverka miljön mer än nödvändigt. Ett stort problem är de långväga transporterna av maten.
– Framförallt hade EU-kommissionen synpunkter på att vi föreslår att man ska äta mer närproducerad mat, det uppfattas som ett handelshinder, säger Annica Sohlström som är chef på nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket.
Sedan de fick nej har de försökt skriva om råden och de bearbetas nu av Jordbruksdepartementet innan de ska skickas tillbaka till EU-kommissionen.

Kommer ni att fortsätta driva frågan om att miljöanpassa kostråden?
– Absolut, det är viktigt för oss och det finns en efterfrågan bland konsumenterna. De vill veta hur man ska äta för att påverka miljön så lite som möjligt, säger Annica Sohlström.
Livsmedelverkets kostråd har diskuterats flitigt på senare tid. Verket har kritiserats för att vara allt för påverkade av matindustrin, men nu jobbar de för att öka öppenheten och underlätta för den som vill veta vad som ligger till grund för rekommendationerna.

Hur har ni hanterat kritiken?
– Vi håller på att gå igenom vilka rekommendationer som ska gälla i hela Norden, och det kommer att vara klart 2012. Framöver kommer vi att arbeta mer systematiskt och öppet, alla ska kunna se tydligt vad vi grundar våra rekommendationer på. Vi kommer även att ha en större expertgrupp, säger Annica Sohlström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!