EU kräver bättre slaktkontroll

EU-kommissionen kräver att Sverige inför regler som gör att man kan stoppa slakt av en häst som saknar hästpass. Detta för att undvika läkemedelsrester i hästkött. Svenska myndigheter kritiseras också för att provtagning sköts av slakterinäringen och inte av oberoende myndigheter. Detta anses försvåra upptäckten av otillåtna läkemedel.

Uppsala2005-03-14 00:00
Kritiken kommer efter en inspektion som EU-myndigheten FVO (Food and Veterinary Office) genomförde i Sverige i höstas.
Sedan 2002 krävs att alla hästar har ett så kallat hästpass. Trots detta har Sverige inte infört några nationella bestämmelser som gör det möjligt att stoppa slakt av en häst som saknar passet. I passet finns bland annat data om vilka läkemedel djuret fått.

Nationell bestämmelse
-Vi borde haft en nationell bestämmelse. Nu ska detta införas till 1 maj. Det är viktigt att veta vilka läkemedel som använts vid slakt av djur som ska gå till livsmedelsproduktion, säger Ingrid Nordlander, enheten för kontrollprogram vid Livsmedelsverket i Uppsala.
Årligen slaktas 5000 hästar i landet. Hittills har stickprov gjorts på slakterierna för att säkerställa att inga restsubstanser från läkemedel finnas i kött.
—Självklart har det funnits en risk för restsubstanser i livsmedel då vi endast tagit stickprover men jag anser ändå den risken vara mycket liten, säger Ingrid Nordlander.

Inte oberoende
FVO kritiserade också Sverige för att en del av den personal som genomför provtagning av djuren hos bönderna inte är oberoende myndighetspersoner. EU menar att det svenska systemet med provtagningsansvariga som inte är myndighetspersoner minskar möjligheten att upptäcka felaktig och otillåten användning av exempelvis antibiotiska. Svenska Djurhälsovården som svarar för en stor del av provtagningen i dagläget ägs av landets slakterier.
-Provtagningen har under alla år skötts av Djurhälsovården och Seminföreningen som står branschen nära. De har stor vana vid djur och har varit skickliga på provtagningen, säger Ingrid Nordlander.

Ansvaret flyttas
Från 2006 ska provtagningsrutinerna på svenska lantbruk vara förändrade. Vem som tar över ansvaret är inte avgjort. Eventuellt kommer Livsmedelsverkets personal att få åka ut på gårdarna. Ett annat alternativ är att distriktsveterinärer ska utgöra testerna. Provtagningen av odlad fisk ska också flyttas. Fortsättningsvis ska kommunen sköta den.
Någon förändring av ansvaret för de 2000 mjölkprover som årligen tas blir det inte. Dessa har avtal med Livsmedelsverket.
—De uppgifter vi har är att chaufförerna är som hämtar mjölk inte arbetar för mejeribranschen utan är egna företagare. Därför anser vi att de är oberoende, säger Ingrid Nordlander.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om