Kanske har du ätit Upplandskubb eller så vet du inte ens vad det är. Men EU känner väl till det gamla Upplandsbrödet och anser det så pass unikt att det fått ett äkthetsskydd, det vill säga skyddad ursprungsbeteckning (SUB).
– Det är verkligen jättekul! Vi får en profil för Uppland, säger Charlotte Lagerberg Fogelberg, ordförande i föreningen Upplandskubbens vänner.
Föreningen har länge arbetat för att främja brödet och hoppas att EU:s beslut ska öka intresset för Upplandskubb hos bagare. Märket SUB innebär att maten ska vara både gjord och bearbetad inom ett visst avgränsat område.
– Man kan vara säker på att brödet bakats i Uppland och att det bakats på det traditionella sättet. I och med skyddet måste man som bagare märka brödet vilket blir en garanti för konsumenter, säger Charlotte Lagerberg Fogelberg.
I Sverige är det inte lika vanligt med den här formen av äkthetsskydd. Det är bara Kalix löjrom som fått märkningen tidigare. Däremot är SUB större utomlands där beteckningen har högre status. På frågan om Charlotta Lagerberg Fogelberg tror att Upplandskubb kan spridas utomlands låter hon positiv.
– Vi har tidigare presenterat Upplandskubb utomlands och det var många som gillade det. Kanske är brödet något man som turist vill köpa med sig hem från Sverige, säger hon.
Under Kulturnatten den 13 september kommer Upplandskubbens vänner bjuda på smakprover av Upplandskubb och senare i höst anordnas en större tillställning med inbjudna gäster för att presentera märkningen.