EU-bidrag vållar huvudbry

De nya EU-bidrag till bönderna som införs i år har vållar mycket huvudbry. Många lantbrukare i Uppsala län har fyllt i sina ansökningar fel. Det beror bland annat på att nya personer sökt bidrag för ytor som tidigare inte varit med i systemet, berättar Lars Strand, näringslivsdirektör vid länsstyrelsen i Uppsala.

Uppsala2005-06-27 00:00
—Alla ansökningsblanketter går att fylla i fel, så enkelt är det. Är du dessutom ny och det är ett nytt system så finns det tyvärr stora möjligheter att misslyckas, säger Lars Strand.
Mona Nordberg som är regionchef hos LRF Mälardalen berättar att fler lantbrukare än tidigare har vänt sig till LRF Konsult och andra stödorgan för att få hjälp med sina ansökningar.
Böndernas ansökningar skulle vara inlämnade senast 15 maj, men det har varit möjligt att göra vissa korrigeringar fram till 15 juni.

Måste vara skriftligt
—Jag är inte helt säker på att alla lyckats med det, säger Lars Strand. Vi skickar brev till de vi behöver förtydligande av. Jag kan se att vi fortfarande har en del brevväxling igång. Och vi måste ha skriftliga undertecknade dokument. Vi får inte göra en tjänsteanteckning där vi åberopar telefonsamtal.
Jordbruksstödet har hittills baserats på hur mycket bönderna producerat, men i framtiden ska lantbrukarna få gårdsstödet oavsett vad eller hur mycket de producerar.
Samtidigt sänks nivån på stödet.
För betesmark blir stödet omkring 1 100 kronor per hektar och år, och för mark som odlas med spannmål blir stödet mellan 1 400 och 2 000 kronor.
Stödet blir högst i Enköpingsområdet och lägst i Norduppland.
Stora arealer kommer att läggas i träda, men de får inte växa igen om man ska behålla bidragen.

Minskade arealer
Jordbruksverket har tidigare bedömt att närmare 40 procent av marken i Mälardalen kommer att tas ur produktion under de närmaste åren.
Färska siffror från samma myndighet visar att den areal som används till spannmålsodling minskat med nio procent i Uppsala län under detta år. I Stockholms län och Västmanlands län är minskningen något större.
LRF har begärt att de nya bidragen ska betalas ut före årets slut, men enligt jordbruksverket kan detta ske först under första halvåret 2006. Bönderna har utlovats ett slutgiltigt besked i december om vilka stödrättigheter de får och vilka värden dessa har.
Och fram till dess ska myndigheterna granska och behandla de ansökningar som kommit in.

Fler än normalt
Som UNT tidigare berättat har nyordningen medfört en kraftigt ökad arbetsbelastning hos bland annat länsstyrelsen i Uppsala.
-Vi har fått cirka 300 ansökningar fler än normalt, totalt 3 000, berättar Lars Strand.
Länsstyrelsen har just nu ett tiotal extra anställda för att hinna behandla ansökningarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!