Det säger seniorprofessor Bengt Gerdin vid Uppsala universitet, som på uppdrag av Karolinska Institutet våren 2015 gjorde den första fuskutredningen kring Paolo Macchiarini.
I utredningen kom Bengt Gerdin bland annat fram till att luftstrupsoperationerna vid Karolinska universitetssjukhuset hade gjorts utan etiskt tllstånd och att Macchiarini och hans medförfattare i flera vetenskapliga artiklar hade fuskat genom att rapportera missvisande uppgifter om operationsresultaten.
Ändå beslutade KI:s dåvarande ledning några månader senare att fria den berömde stjärnkirurgen och hans medarbetare från alla fuskmisstankar.
I sitt nya yttrande kommer Centrala etikprövningsnämnden fram till, precis som Bengt Gerdin gjorde i sin rapport för mer än två år sedan, att sex anmälda artiklar av Paolo Macchiarini och hans medförfattare innehåller uppgifter som utgör oredlighet i forskning, alltså forskningsfusk.
Fastän nämnden anser att de medförfattare som senare blev visselblåsare ska "ha ett erkännande för att de anmälde missförhållandena", finner den att även de har förfarit oredligt.
– Den kunde inte gärna ha kommit fram till någon annan ståndpunkt. Som medförfattare har man ansvar för innehållet i en artikel. Det försvinner inte av att man senare ändrar ståndpunkt, säger Bengt Gerdin.
Av de sex artiklar som nämnden har granskat var den mest uppmärksammade publicerad i The Lancet 2011. Tidskriften har ännu inte återkallat den.
– Jag tycker att det är en skandal. Varje tidskrift kan själva göra en utredning, men Lancet valde att inte göra det. Nu inväntar man förmodligen KI:s beslut utifån etikprövningsnämndens yttrande, men sedan är jag övertygad om att artikeln dras tillbaka, säger Bengt Gerdin.