Ett trendbrott i Danmark

Uppsala2007-06-17 00:01
Något är förstås fel i bilden av det främlingsfientliga Danmark när opinionsmätningar visar att den politiker som anses ha överlägset bäst ledaregenskaper är en arabisk och muslimsk invandrare, född i Damaskus. Det handlar om Naser Khader, ledare för det nybildade mittenpartiet Ny Alliance, som pekats ut av dryga 66 procent av de tillfrågade som landets bästa ledare - klart före t ex statsminister Anders Fogh Rasmussen.
Den gängse förklaringen till Khaders och Ny Alliances popularitet är att vi ser ett borgerligt uppror mot regeringens beroende av Dansk Folkeparti. Men bilden är förstås mer komplicerad.

Naser Khader tillhörde intill helt nyligen det socialliberala eller "vänsterliberala" partiet Radikale venstre, som aldrig gett efter för Dansk folkepartis och Pia Kjaersgaards anspråk på att få sätta dagordningen för dansk invandringspolitik. Radikale venstre ingår inte heller i underlaget för den borgerliga regeringen. Denna består av det mer "högerliberala" partiet Venstre och Konservative folkeparti (de danska moderaterna) och får parlamentariskt understöd av Dansk Folkeparti. Radikale venstre har däremot oftast samarbetat i regeringsställning med socialdemokraterna och befinner sig nu följaktligen tillsammans med dem i opposition.
Khader har alltså inte gjort uppror mot något borgerligt samarbete med Dansk Folkeparti eftersom han hela tiden varit emot det. I själva verket gick Radikale venstre starkt framåt i valet i februari 2005 eftersom partiet framstod som det naturliga alternativet för borgerliga sympatisörer som ogillade Pia Kjaersgaards inflytande på dansk politik.

Det måste alltså finnas andra faktorer med i spelet. Naser Khader har varit med i Radikale venstre sedan 1980-talet och har hela tiden varit en av partiets mer uppmärksammade profiler. Hans stora nationella genombrott kom dock i samband med striden om de s k Muhammedkarikatyrerna då han bildade organisationen Demokratiska muslimer och framstod som en samlande och sansad kraft i ett läge när många andra politiska ledare tappade huvudet.
Olusten inom delar av Venstre och Konservative över samröret med Dansk Folkeparti har av och till lett till spekulationer om en ny majoritetsbildning där också Radikale venstre skulle ingå. Naser Khader har av allt att döma hört till dem som gärna hade sett en sådan utveckling, men alliansen mellan Radikale och socialdemokraterna har alltså bestått, vilket förstås också betytt att Khaders möjlighet att utöva direkt inflytande på den politiska utvecklingen under överskådlig framtid varit begränsat.

När han och Radikale Venstres EU-parlamentariker Anders Samuelsen och Gitte Seeberg som tidigare varit ledande inom Konservative meddelade att de skulle bilda ett nytt parti tillsammans, så var ett av målen därför att bryta blockpolitiken. Ny alliance skulle vara öppet för samarbete både med de borgerliga och med socialdemokraterna, vilket naturligtvis innebär att partiet kan få ett avsevärt inflytande efter nästa val.
Den första väljarreaktionen var också stark och positiv. Khaders parti hade för tre veckor sedan över tolv procent i opinionsmätningarna, vilket skulle en folketingsgrupp på 22 mandat. I de allra senaste mätningarna har dock stödet sjunkit igen - till knappa 8 procent. Men få räknar i dag med något annat än att partiet kommer att komma in i Folketinget i nästa val.

Väljarna kommer enligt samma opinionsmätningar både från socialdemokraterna, Radikale, Venstre och Konservative i ungefär lika stor omfattning. Allt talar för att längtan efter att få slippa Pia Kjaersgaard - som påverkat också socialdemokraternas politik - vid sidan av Naser Khaders personliga popularitet förklarar succén. Men leda vid blockpolitiken gör sitt till, liksom Ny Alliances uttalade mål att sänka skatten - en hållning som de två stora borgerliga regeringspartierna mer eller mindre övergivit. Även om Khader håller dörrarna öppna vänsterut så tror de flesta danska bedömare att det är ett borgerligt samarbete som är huvudalternativet.
Men hur var det nu egentligen med synen på Dansk Folkeparti? I en säkert noga genomtänkt formulering har Khader sagt att målet är att "minimera" Dansk folkepartis inflytande - inte att under alla omständigheter hålla det utanför. Vad detta mer exakt ska betyda vet ingen i förväg och det vore naturligtvis en paradoxal utveckling om ett parti som till stor del får sina väljare på grund av obehagskänslor inför Pia Kjaersgaard ändå skulle hamna i en konstellation där också hon har någon sorts roll att spela.
Den som i första hand vill stoppa Pia Kjaersgaard kan därför mycket väl dra slutsatsen att det även i fortsättningen är bäst att stödja Radikale venstre (eller något parti längre till vänster). Khaders parti kan mycket väl försvinna igen efter en mandatperiod. Men lyckas han hålla intresset uppe kan han till och med bli statsminister.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om