Ett steg närmare Svealandsregion

På måndagskvällen tog Uppsala län ett steg närmare en Svealandsregion. Folkpartiets försök till minoritetsåterremiss i landstingsfullmäktige misslyckades.

Uppsala2008-06-16 20:16
Folkpartiet och vänsterpartiet röstade nej till ansökan om en storregion i Svealand. Några få moderater avstod voteringen, någon röstade också nej.
En majoritet i fullmäktige ställde sig dock bakom ansökan att bilda en region med Dalarna, Gävleborg, Örebro och Värmland. Beslutet innebär att upplänningarna även ska erbjuda Västmanland och Södermanland att ingå i regionen.

Folkpartiet hade laddat upp med ett helt batteri frågor inför debatten. Landstingsrådet Ismail Kamil konstaterade bland annat att en ny region kommer att omfatta två universitetssjukhus.
- Vilka verksamheter försvinner från Akademiska,
vilka garantier finns för att Enköpings lasarett blir kvar i en storregion och hur påverkas infrastruktur, tillväxt och miljö i en regionbildning, undrade Ismail Kamil.
Vänsterpartiets Sören Bergqvist yrkade också på avslag, i andra hand att landstinget ansöker om att bilda en egen region, ungefär som Halland.
Han såg också en folkomröstning som ett alternativ.
- Alla ska med regiontåget, men vart det ska gå är det ingen som vet, sa Sören Bergqvist.
Han efterlyster mervärdet med en storregion, saknar den demokratiska aspekten och anser att sjukhusledningen kört över politikerna som tvingades till en kovändning i regionfrågan.

Centerpartisten Anders Wahlberg ogillade tanken på en folkomröstning eftersom regionfrågan är komplicerad och medborgarna ointresserade.
Folkpartisten Harald Nordlund tycker att regionfrågan ur demokratisk synvinkel hanterats skandalöst.
- Det är inte medborgarnas fel om de ingenting vet om regionfrågan, det är vårt fel.
Erik Weiman, landstingsstyrelsens ordförande, m, betonade att ett ja till ansökan inte innebär att en storregion väntar runt hörnet. Det handlar snarare om ett litet steg på vägen där många frågetecken återstår att rätas ut.
- Många år av förtrolig samverkan mellan län får inte äventyras av en ny indelning, utan bör ligga till grund för en vidare utveckling, säger Erik Weiman.
Regeringen har tidigare aviserat att man inte vill ta i regionfrågan före valet.




Het debatt om landstingets budget
Vems intressen står i centrum när sjukvården privatiseras? Det blev en het fråga när partierna drabbade samman till debatt om landstingets plan och budget.

Det var den preliminära planen och budgeten för 2009-2011 som skulle godkännas. Få konkreta siffror, mer en inriktning. Den definitiva budgeten klubbas i november.
Oppositionspartiernas landstingsråd hade laddat upp med argumentation mot den privatisering som majoriteten nu genomför inom flera av landstingets verksamheter. En genomgående fråga i debatten var vilkas intressen som står i centrum för privatiseringar; vårdgivarnas, patienternas eller partiernas och deras ideologier?
Börje Wennberg (s) och övriga i oppositionen ifrågasatte majoritetens strategi att bredda sjukvården med fler privata aktörer.
- Det är fullt möjligt att stycka upp och inrätta vårdgallerier och att ordna gräddfiler åt vissa. Men då är det inte patienters behov av vård som ställs i främsta rummet. Inte ens en väl fungerande verksamhet som sjukvårdsrådgivningen har gått fri från privatisering, sa Börje Wennberg som anser att majoriteten sätter ideologin i främsta rummet.
Ismail Kamil (fp) anklagade Börje Wennberg för svartmålning och frisering av fakta:
- Vi i majoriteten slåss för patienterna medan ni slåss för strukturer. För dig är det viktigast med vad som står på skylten ovanför vårdcentralen.
Vänsterpartiets Sören Bergqvist ansåg att det kommer att bli svårt att styra vården när alltmer privatiseras.
- Det blir inte bättre vård av privatisering. De här handlar om att göra marknad av offentlig verksamhet och att göra vårdgivare till försäljare av vård.

Socialdemokraten Vivianne Macdisi undrar var landstinget är på väg och talar i termer av kris.
- Den politiska ledningen saknar förmåga att styra. Vad vill ni med sjukvården? Vilka prioriteringar ska ni göra?
Calle Åkerstedt, ordförande för landstingsrevisionen, framhöll att det finns en förtroendeklyfta mellan professionen och den politiska ledningen. En lösning är nödvändig.
- Det finns en hel del att göra för att utveckla styrningen av sjukhuset, men man ska akta sig för att tala om kris, sa Erik Weiman, ordförande (m) landstingsstyrelsen.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om