Ett steg närmare kritiserad modell

Primärvården i Uppsala tar ett steg närmare den kritiserade Stockholmsmodellen. I sommar väntas reglerna göras om så att vårdcentralerna får mindre pengar per listad patient och mer pengar per besök.

I det nya ersättningssystemet öronmärks pengar till barnavårdscentralerna. På bilden mäter distriktssköterskan Anna Palm Hanna Flyckts 10 månader gamla dotter Estrid.

I det nya ersättningssystemet öronmärks pengar till barnavårdscentralerna. På bilden mäter distriktssköterskan Anna Palm Hanna Flyckts 10 månader gamla dotter Estrid.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2009-06-02 08:00
Öronmärkta pengar till barn- och mödrahälsovård och högre ersättning för varje besök är huvuddragen i förslaget till förändring av ersättningssystemet för primärvården som infördes i januari. Tidigare har vårdcentraler med bredare utbud än husläkarmottagning, inte fått något extra tillskott.

Om en patient till exempel är listad på en husläkarmottagning, men går till en annan eftersom det finns BVC där har endast den vårdcentralen där patienten är listad fått patientersättning.
Men nu föreslås både BVC-mottagningar och mödravårdscentraler få extra pengar. Summan beror på barnens ålder eller hur nära förlossning kvinnan är.
- Vi tycker att det ska löna sig att erbjuda specialverksamhet, säger hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Ismail Kamil.
Den nya ersättningsmodellen för listning och besök har väckt kritik och flera vårdcentraler har vittnat om svårigheter att beräkna inkomster och planera verksamheten.

På Fålhagens vårdcentral försöker man hålla i pengarna så gott det går. Vårdcentralchefen Hannele Ristolainen tycker att det är svårt att planera verksamheten och hoppas att det nya systemet gör det lättare att beräkna intäkter. På vårdcentralen finns bland annat en BVC-mottagning.
- Det är lite oroligt att inte veta vad man har råd med egentligen. Vi försöker snåla, men man kan inte dra ned på barnens väl och ve, säger Hannele Ristolainen.
Enligt förslaget ska även besöksersättningen höjas från 23 procent till 30 procent, medan ersättningen per listad patient sänks från 77 procent till 70. Det är ett steg mot modellen som finns inom Stockholms läns landsting, där ersättningssystemet till stor del beräknas efter antal besök. Modellen har blivit kritiserad av fackliga företrädare för att premiera kvantitet framför kvalitet.

- Det ska stimulera vårdcentralerna att omhänderta fler, säger Ismail Kamil som säger att det även kan bli aktuellt med ytterligare höjningar av besöksersättningen.
- Men det kommer aldrig att bli som Stockholmsmodellen. Vårdcentraler som inte tar hand om sina patienter ska drabbas om patienten väljer att lista sig någon annanstans.
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har reserverat sig mot förslaget, även om Sören Bergqvist (V) kallar det för "ett steg i rätt riktning". Oppositionen vill dock ha mer fokus på socioekonomiska faktorer när ersättningar betalas ut - nu är det endast patientens ålder som tas mer i beräkningen.

- Det har blivit kaos i primärvården sedan det nya systemet infördes eftersom det är så svårt att beräkna intäkterna. Vårdbehovet är till exempel tyngre i Gottsunda än i andra områden och därför borde de ha mer stöd, säger Sören Bergqvist som även är missnöjd med att mer pengar föreslås läggas på besöksersättningar.
- Ju mer man ökar ersättningen, ju mer fokus blir det på att jaga besökspinnar. Blir människor verkligen friskare av detta? Eller blir det bara så att vi tar hand om lättare och lättare fall?

Även Fålhagens vårdcentralchef Hannele Ristolainen tycker att det är bra att både kapacitet och prestation belönas. Men hon är, liksom Sören Bergqvist, kritisk till Stockholmsmodellen.
- Allt får inte ligga på besöksersättningen. Då finns risk att korta enkla besök prioriteras framför tidskrävande patienter, säger vårdcentralchef.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om