Ett smalare Phadia siktar på börsen

När Phadia i Uppsala skulle stärka sin konkurrenskraft hämtades inspirationen från en japansk biltillverkare. I dag är den smala produktutvecklingsfilosofin "Lean" ledstjärna för nya beslut. Och en börsintroduktion är mer tänkbar nu än för några år sedan, säger vd Magnus Lundberg.

Phadias vd Magnus Lundberg

Phadias vd Magnus Lundberg

Foto:

Uppsala2007-10-22 14:36
Längst ned på bioteknikboulevarden Rapsgatan i Fyrislund ligger huvudkontoret där 500 av koncernens 1150 anställda arbetar. Robusta trädetaljer inramar korridorerna till produktionen, matsalen och den rymliga entrén.
Phadia är dominerande inom området allergidiagnostik och har, enligt företagets egna uppgifter, en marknadsandel på 75 procent. Phadia utvecklar och marknadsför också diagnostik av autoimmuna sjukdomar.

Verksamheten bygger på en upptäckt som forskare vid Uppsala universitet gjorde för mer än 40 år sedan. Då fann man en antikropp (IgE) som kunde kopplas till allergi. Utifrån den upptäckten utvecklades sedan ett kommersiellt allergitest som är baserat på blodprov i stället för traditionella pricktester.
Ungefär 30 procent av befolkningen i västvärlden har någon form av allergi och andelen växer i takt med den ekonomiska tillväxten.
Japan är Phadias största marknad, men USA växer mest. Kunderna är stora laboratorier, sjukhuslaboratorier och även större läkargrupper som har egna laboratorier.
Phadia var från början en division inom Pharmacia och hette då Pharmacia Diagnostics. Företaget fick hänga med i affärsturerna när Pharmacia fick nya ägare, slogs ihop med andra och köptes upp för att så småningom bli läkemedelsjätten Pfizer.

För tre och ett halvt år sedan sålde Pfizer Phadia till de brittiska private equity-bolagen PPM och Triton. De två bolagen sålde i sin tur Phadia till det brittiska private equity-bolaget Cinven. Då hade Phadias värde stigit med sju miljarder till elva miljarder kronor.

- Vi gjorde en bra resa och arbetade med lean growth, som inte bara är ett effektiviseringsprogram. Vi har skärpt upp hela organisationen och skapat en ny företagskultur, säger Magnus Lundberg.
Phadia har rationaliserat verksamheten rejält. Vid pensionsavgångar har inte alla tjänster återbesatts och personalstyrkan har minskat med ett hundratal i Uppsala under de senaste fyra åren.
I dag är Phadia inne i en lugnare fas, även om tillväxtmålet är satt till över tio procent om året. Men ökningen innebär inte att det kommer att skapas en mängd nya arbetstillfällen.
- Jag kan inte lova att vi gör jätteinvesteringar här i Uppsala och anställer massor av folk. Men vi kanske köper andra bolag och blir fler av det skälet.

Phadia köpte tidigare Uppsalaföretaget Miab och har nyligen investerat i medicinteknikbolaget Aerocrine.
-I Aerocrine har vi en strategisk position på fem procent, vi får se om vi kan fördjupa samarbetet, säger Magnus Lundberg.
Han har tidigare räknat med att Cinven stannar som ägare i fyra till sex år. Därefter finns tre möjligheter; försäljning till ett annat private equity-bolag, en större strategisk affär eller börsnotering.
- Vi hade allvarliga planer på en börsnotering förra hösten, men vi fick en ny ägare. Jag ser möjligheten att det blir en börsnotering nu som högre den här gången.
Magnus Lundberg vill gärna berätta mer om de satsningar som görs i USA, där säljstyrkan under hösten kommer att öka från 70 till 120 personer. Tanken är att de nya medarbetarna ska bearbeta nya primärvårdskunder.

Phadia har utvecklat ett snabbtest för allergier, ImmunoCAP Rapid, som det finns stora förväntningar på.
- Vår ambition är att IgE-mätning ska finnas till vardags i primärvården. Att förenkla testerna är en viktig komponent för att nå dit.
Att vara kvar och producera i ett högkostnadsland innebär dock att organisationen hela tiden måste jobba vidare med effektiviseringar, enligt Magnus Lundberg.
Det är här den japanska biltillverkaren kommer in. I fler omgångar har Phadia skickat sina chefer till Japan. Det har varit på studiebesök hos Toyota, företaget som förknippas med "Lean production".
Något bra svenskt ord finns inte riktigt. Men det är en produktionsmetod som handlar om att eliminera slöseri. Alla aktiviteter värderas efter om de ökar värdet på produkten eller inte. Man styr om från mindre lönsamma verksamheter till det som är mest lönsamt.

Magnus Lundberg betonar att Phadia blir kvar i Uppsala, det är tryggt att ha huvudkontoret här.
- Ägarna frågar ibland: "Vad ska ni göra i den där lilla byn..." För mig är det ett "scientific power center". Uppsala behöver absolut inte skämmas för sig på det vetenskapliga planet, även om hotellen är dåliga.
Att Phadias huvudmarknader finns utanför Europa är inget större problem, tillägger Magnus Lundberg. Svenska företag är vana vid att arbeta internationellt. - Vi sitter här i Uppsala, men det vi talar om är vad som händer i USA och Japan. Magnus Lundberg har en teori om det där med flytt av huvudkontor. Det handlar till syvende och sist om var chefen bor. Bor han i samma stad, då flyttar man inte gärna huvudkontoret.
- Mer avancerat än så är det inte.

Fotnot: Private Equity-bolag investerar i onoterade företag. Ägarengagemanget är aktivt och tidsbegränsat.
Fakta:
Phadias huvudkontor i Uppsala

Bransch: Allergidiagnostik och diagnostik av autoimmuna sjukdomar.
Antal anställda: 1150 personer, cirka 500 i Uppsala.
Omsättning: 2,5 miljarder kronor för koncernen.
Vinst: Ingen uppgift.
Verksamhet: I Uppsala finns huvudkontoret, produktionen och ett allergiforskningscenter. Phadia har även ett
dotterbolag i Skåne, Allergon, som tillverkar råmaterial
till allergitest. I koncernen ingår även ett forskningscenter kring diagnostik för autoimmuna sjukdomar i Freiburg, Tyskland. Utöver det har Phadia 20 egna marknadsbolag runt om i världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om