– Ungdomar som skadar sig genom att till exempel skära eller bränna sig beskriver det ofta som ett effektivt sätt att lindra ångest, att det kan få dem att känna sig mer levande och närvarande. En del tycker att skadorna de tillfogar sig gör att de i alla fall känner något och inte bara tomhet. Ibland kan det även utvecklas till ett beroende, säger Moa Bråthén Wijana som arbetar vid socialpsykiatriska behandlingsteamet på Akademiska sjukhuset.
Enligt henne rör det sig sällan om ett manipulativt beteende även om det kan ge vinster i form av ökad omsorg eller minskade krav från föräldrarna.
En viktig del av socialpsykiatriska behandlingsteamets arbete är förmedla den här typen av information till familjerna för att få dem att förstå vad självskadebeteendet fyller för funktion.
Hur många ungdomar i Sverige som skadar sig själva är oklart. 2004 refererade Socialstyrelsen till forskning som visade att 5–7 procent av ungdomarna åtminstone vid något tillfälle tillfogat sig kroppsskada eller förgiftat sig med tabletter. Senare studier har angett att självskadebeteende förekommer bland cirka 10-30 procent av ungdomarna men siffrorna har skiftat mycket.
143 personer i åldrarna 15-24 år begick självmord i Sverige under 2015. Antalet har under det senaste decenniet varierat mellan 120-180 personer i åldersgruppen. Någon klar trend om självmorden ökar eller minskar bland unga går inte att utläsa av statistiken.