Ett riktigt hundjobb

Vallhundträning mitt i vintern hör inte till vanligheterna. Men snödjupet och vädret är perfekt, intygade en grupp entusiaster som samlades strax norr om Storvreta på måndagen.

Fåren hölls på plats strax norr om Storvreta på måndagen. Snön var inget hinder för vallhundträningen.

Fåren hölls på plats strax norr om Storvreta på måndagen. Snön var inget hinder för vallhundträningen.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2014-01-27 12:35

Ett visslande skär genom luften, men det är inte den iskalla vinden vi hör utan ljudet från vallhundsvisslan som flitigt används medan några border collies pilar fram över de snötäckta fälten på Lilla Husby gård.

Det visslas lite för mycket, tycker instruktören Karin. Har man en gång gett ett visst kommando så ska det räcka, förklarar hon för deltagarna.

En handfull skara vallhundförare har träffats på gården för att komplettera sina kunskaper. Att varken förare eller hund är ny märks när hundarna sätts på uppdraget att valla får.

Sven Sognevik från Vallentuna blev svensk mästare i vallning 2008. Den gången hade han en rutinerad hund på nio år. Den här dagen har han tagit med sig den unge border collien Qim som blir distraherad när han vädrar en löpande tik bland de andra vallhundarna. Nu hoppas han få råd och tips om Qim. Vallhundar är något alldeles extra, tycker han.

– Vallhunden har en djurkänsla som gör att den hanterar djuren på ett bra sätt. Den blir inte stressad, den tar kontroll och samarbetar bra.

Sven Sognevik är ensam man bland deltagarna som berättar att hundsporter generellt engagerar allt fler kvinnor.

– På 1970- och 1980-talet var de flesta hundsporter mer mansdominerade. Det var en mer militärisk upplärning då. Nu har det blivit mjukare metoder och fler kvinnor, säger Linda Zakariasen från Åkersberga.

– Sverige håller sig väl framme med kurser och på kurser är det generellt 90 procent kvinnliga deltagare. Killar är rädda för att göra bort sig, säger Sven Sognevik.

Deltagarna beskriver att border collien ser vallandet som meningen med livet. Här behövs inget hundgodis i fickan: Att få valla får, kor eller grisar är själva belöningen.

Helen Larsson från Möklinta deltar i vallhundtävlingar nästan varje helg, från tidig vår till höst. Hon träffar många likasinnade människor, men ekonomiskt är resandet en ren förlustaffär. Segraren av en lokal tävling får på sin höjd stoltsera med en kaffetermos eller en säck med hundmat. Internationella tävlingar, för den som lyckas valla sig ända dit, kan i sällsynta fall locka med 10 000 kronor till vinnaren.

– Före 2005 visste jag ingenting om vallhundar. Jag trodde aldrig att det skulle vara så här roligt. Och det är ju tre parter det handlar om. När jag tycker att det går bra för mig och hunden så är det plötsligt fåren som ställer till det.

Vallhundar

Vallhundar används till gårdsarbete bland främst får och nötkreatur, men själva vallträningen har också blivit en populär hundsport. Det märks inte minst inom Svenska vallhundklubben som i dag har cirka 2 000 medlemmar. Föreningen bildades 1969 med fokus på djurägare, i dag är en tredjedel av medlemskåren ute och tävlar med sina hundar. Föreningen har även avelsansvar för border collien som är den vanligaste vallhunden i dag. För att få registra en border collie-valp i Svenska kennelklubben måste föräldrarna vara höftledsröntgade och ha godkänt vallhundsprov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!