Videon är inte längre tillgänglig
Mellan en halv och två meter ned i marken finns flera föremål som beskriver det liv som människor levde under järnåldern och medeltiden.
En inblick i det vardagliga livet hos de människor som levt i Gamla Uppsala är precis vad arkeologerna vill åt. Och det ser hoppfullt ut redan två dagar efter att utgrävningarna inleddes. I en av utgrävningsplatserna har arkeologen Anton Seiler hittat delar av en kam.
– Vi blev väldigt glada när vi såg den eftersom vi precis har börjat gräva. Kammen är från slutet av vikingatiden och jag kan se att det är ett skickligt hantverk. Det är den här typen av fynd vi vill ha, den visar att människor ville vara fina även då, säger Anton Seiler.
Ute i Gamla Uppsala grävs det för fullt. Sedan tidigare utgrävningar har man fått kunskap om de övre klasserna som levt i området. Men än så länge finns det lite vetskap om andra samhällsklasser såsom trälar, bönder och hantverkare. Det hoppas arkeologerna kunna ändra på nu när de ska gräva ut ett område på nästan 70 000 kvadratmeter.
– Vi vill helst hitta saker som gör att man kan se hur personer har tänkt, om man till exempel upptäcker en amulett i ett hörn av ett hus som en person har lagt där för att bringa lycka. Om man kan få en personlig relation till de som har levt här är det mer spännande än om man finner stora föremål, säger projektledaren Lena Beronius Jörpeland från Riksantikvarieämbetet.
Utgrävningarna sker som en följd av Trafikverkets utbyggnad av Ostkustbanan. I dag går rälsen som en kurva genom Gamla Uppsala men den ska nu rätas ut och en tunnel ska byggas. Projektet innebär att infrastrukturen i det närliggande samhället påverkas, bland annat måste busshållplatsen flyttas liksom en lekplats.
– Vi skulle aldrig ha grävt här om det inte vore för Trafikverket, som betalar utgrävningarna, men vi ser det som positivt att vi får den här möjligheten, säger Lena Beronius Jörpeland.
Eftersom allmänhetens intresse för utgrävningarna har varit så stort kommer guidade turer att erbjudas.
Utgrävningen kommer att pågå under 2012 och 2013 och är ett samarbete mellan Riksantikvarieämbetet UV Mitt, Upplandsmuseet och Societas Archaeologica Upsaliensis.