Ett lågtryck har parkerat över Sverige

Regntunga skyar var och varannan dag, kofta och strumpor fast vi är i mitten av juli. Men är årets sommar en katastrof vädermässigt?

Kungsgatan i Uppsala badade i vatten under tisdagskvällen.

Kungsgatan i Uppsala badade i vatten under tisdagskvällen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2004-07-14 00:00
Jo, Uppsalaborna är missnöjda med rätta. Dubbelt så mycket nederbörd som vanligt har fallit hittills i sommar, och medeltemperaturen ligger under det normala.
— Temperaturen är klart under det normala, men det är inget extremt sommarväder.
Daniel Fredriksson, meteorolog på SMHI, berättar att Uppsalas dygnsmedeltemperatur hittills i sommar legat cirka en grad under det normala, som är 15 grader i juni och 16 i juli.
Ett trist konstaterande för soltörstande Uppsalabor är att det regnat mer än dubbelt så mycket som vanligt. I juni föll 93 mm nederbörd, att jämföras med genomsnittet 45 mm. Julisiffrorna visar samma sak, hela 56 mm har fallit när vi är knappt halvvägs in i månaden.
Risken för att Fyrisån likt de småländska vattendragen skulle svämma över är dock liten. En studie från SMHI slår fast att en översvämning som skulle lägga Kungsängen under vatten inträffar ungefär vart hundrade år. Och ett vattenflöde som skulle översvämma stora delar av centrum beräknas bara inträffa en gång på 10 000 år.

Ostadigt i hela landet
På andra håll i Sverige har det inte sett mycket bättre ut än i Uppsala, konstaterar Daniel Fredriksson.
— I stort sett hela landet har haft ostadigt väder, med temperaturer under det normala och mycket nederbörd.
Att det ser ut så beror på att ett lågtryck parkerat högt uppe i atmosfären, berättar Daniel Fredriksson. Två högtryck, i öst och söder, hindrar det från att röra på sig.
— Det är inte ovanligt med blockeringar av det här slaget. Förra året var det ett högtryck som stannade kvar väldigt länge, påminner Daniel Fredriksson.
Något extremt väder kan man alltså knappast tala om, menar Daniel Fredriksson. Sven Israelsson, professor i meteorologi vid Uppsala universitet, håller med:
— Så här ser det ofta ut. Vädret varierar, så är det bara. Men jag förstår att många blir besvikna.

Värmen har inte kommit
Men på en punkt är sommarens Sverigeväder faktiskt extremt — den riktiga värmen har uteblivit. Inte sedan 1862 har landets högsta temperatur i mitten av juli varit blygsamma 27,4 grader. Och den temperaturen fick Gävleborna avnjuta redan 3 juni.
Samma dag nådde Uppsala sitt värmerekord hittills i år, 25,7 grader. Kanske kan temperaturen krypa över det andra hälften av sommaren. För enligt Daniel Fredriksson på SMHI ser det åtminstone "hoppfullt" ut mot mitten av nästa vecka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om