Ingalill Ek trivs i sin mysiga trea i Herrhagen där hon bor ensam, men helst av allt skulle hon vilja bo i ett kollektivhus för 40-plussare utan hemmaboende barn. Hon är ordförande i kollektivhusföreningen Rudbeckia som försöker väcka intresse för att bygga ett nytt kollektivhus med små hyreslägenheter i Uppsala.
– Vi tror att det är ett exemplariskt sätt att bo på när barnen flyttat ut och man kanske bor för stort. Miljömässigt och socialt är det också bra. Dessutom är det ekonomiskt att kunna dela på tidningsprenumerationer, bilpool, gemensamma lokaler för hobbyverksamhet och gympa och andra kollektiva lösningar, säger hon.
Det som lockar mest är den gemensamma matsalen där man skulle turas om att laga mat i matlag.
– Det är det sociala kittet. Man behöver bara laga mat en dag var sjätte vecka ungefär. Andra dagar kan man sätta sig vid dukat bord. Det är utmärkt för dem som jobbar, säger Ingalill Ek.
Kollektivhuset Färdknäppen i Stockholm står modell för Rudbeckia.
– Om man har varit på Färdknäppen är man såld, utbrister Ingalill Ek och lutar sig ivrigt framåt.
Föreningen har uppvaktat politiker och tjänstemän, byggare och arkitekter utan att få gehör. Främst har de vänt sig till Uppsalahem, men där är intresset svalt. Uppsalahem hänvisar till att de redan har ett kollektivhus, Blenda i Svartbäcken.
– Men det är något helt annat. Där bor folk i alla åldrar, säger Ingalill Ek.
De flesta av kollektivhusföreningen Rudbeckias medlemmar har fyllt 60 år, men för dem är det inte intressant med ett 55-plusboende, där man betalar för service. De tänker sig att de ska sköta fastigheten och utomhusmiljön själva.
Men varför vill ni inte ha några barn boende i huset?
– Barn är välkomna och det ska finnas gästrum för släktingar på besök. Men om det ska bo barn och ungdomar där måste man ha lokaler som är lämpliga för dem. Det handlar om hur man planerar huset. När vi resonerat har vi fastnat för den här modellen, svarar Ingalill Ek.
Rudbeckia har varit aktiva i medborgardialogen inför förtätningen av Eriksberg och tittar på Bäcklösaområdet som ska byggas ut. För att kollektivhuset ska bli verklighet krävs mark och stöd från kommunen.
Är inte kollektivboende omodernt?
– Omodernt? Jag tror det håller på att bli nymodernt! Jag tror det är bra för människor. Det ger trygghet och man måste tänka nytt när nya behov uppstår, säger Ingalill Ek.