"Ett jätteproblem på alla skolor"

Torbjörn Kättström, rektor på Tiundaskolan, känner till att det finns problem med studiemiljön på skolan. "Det räcker med att det finns en elev som stör ordningen för att alla ska bli störda", säger han.

Elever vid nya Tiundaskolor. Det dånar i trapporna när Paulina Heedt och Ottila Nilsson springer i dem.

Elever vid nya Tiundaskolor. Det dånar i trapporna när Paulina Heedt och Ottila Nilsson springer i dem.

Foto: Matilda Nilsson

Uppsala2018-09-25 08:00

– Det kan finnas beteendemönster i vissa klasser som man inte kommit åt, menar Torbjörn Kättström.

Eftersom Tiundaskolan ligger i ett socioekonomisk starkt område har skolan, i jämförelse med skolor i socioekonomiskt svagare områden, mindre resurser.

– Om skolan ligger i en mer socioekonomiskt belastad del behöver man självklart mer personal, det är inget snack om det. Men var går gränsen för hur lite personal man ska utrusta en skola med? undrar Torbjörn Kättström.

Totalt går omkring 750 elever på den nybyggda skolan. I vissa klasser har skolan extra vuxna, men långt ifrån alla. Det går 30 elever per klass. Behöver en klass extra resurser tas det från befintlig personal, uppger rektorn.

Insändarskribenten, som vi kallar Maja, menar att elever som inte sköter sig inte får någon konsekvens för att de stör. Torbjörn Kättström håller med:

– Det är ett jätteproblem på alla skolor. Inom skolan har vi inget bestraffningsverktyg. Det enda vi har är att vi kan utvisa en elev från lektion, men då kommer eleven ut i korridoren och det gör inte att störningen upphör, utan snarare att den eskalerar. Det är en juridisk problematik, vad får man som lärare göra?

Men Maja kan inte koncentrera sig på lektionerna, vad ska hon göra?

– Hon måste prata med sin biträdande rektor om situationen. Det är inte allt som skolledarna får reda på. Det kan hända att man måste sätta in någon insats i just den klassen, säger Torbjörn Kättström.

Vi vänder oss till nuvarande politikertoppen inom utbildningsnämnden.

Ska det vara så här i skolan, Caroline Hoffstedt (S)?

– Nej, absolut inte. Jag blir upprörd när jag hör elever beskriva studiemiljön på det här sättet. Jag vill inte att någon elev ska gå till skolan och känna så här. Våra skolor ska präglas av studiero och fokus på att få kunskap.

Fler lärare, fler lärarassistenter och ordningskontrakt på varje skola är Socialdemokraternas svar på hur studiemiljön ska förbättras. Kontrakten ska eleven skriva under med sina föräldrar.I Uppsala kommun finns också ett utvecklingsprogram för lärare där de kan få redskap för att skapa ordning i klassrummet.

Men ändå är det stökigt i Majas klassrum.

När blir det lugn och ro?

– Det här är en fråga som man måste hålla i varje dag. Det är inget dagsverke, svarar Caroline Hoffstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!