Ett första steg in i hård filmbransch

Filmgymnasiet i Visby består av tre klasser, som alla har inriktningen "rörlig bild". Det ryktas om 200—300 sökande, men i Niklas Larssons klass går de 24 som klarade intagningsprovet under mars förra året.

Niklas Larsson siktar på en filmkarriär.

Niklas Larsson siktar på en filmkarriär.

Foto: Stina Olofsson

Uppsala2005-10-26 00:01
Niklas Larsson vill bli filmregissör eller manusförfattare.
— Jag och har alltid hållit på med film och att filma, från att jag var jätteliten. Det fanns inget filmgymnasium i Uppsala, så det blev Visby, säger han.
Terminerna på filmgymnasiet är uppdelade i åttaveckorsperioder. Under filmperioderna jobbar de i grupper i en studio som tillhör skolan, berättar Niklas.
- När man väl kommer dit får man veta att "ni ska göra den och den produktionen", och sedan får man kanske tre veckor på sig till filmpremiären.
Studion är öppen från åtta på morgonen till elva på kvällen, och man får jobba fritt tills man är klar.
- En gång i veckan har vi också filmhistoria. Då sitter vi i ett rum och pratar om gamla filmer från 20- och 30-talet.
Efter de åtta veckorna i filmstudion är det åtta veckor vanlig skola. Programmet liknar samhällsprogrammet.
- Vi hade en känd filmregissör här på skolan i slutet på 80-talet, jag kommer inte ihåg vad han hette, men han var känd. Han kom aldrig in på Dramatiska Institutet i Stockholm, men han var nummer tio i kön att komma in! Nummer tio, det är jättebra!
Själv har Niklas inga större förhoppningar om att komma in på Dramatiska Institutet. Han har många fördelar av att ha gått på filmgymnasiet när han sedan söker vidare, men filmbranschen är hård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om