Videon är inte längre tillgänglig
Nyfikna Uppsalabor står och tittar på en märklig farkost som rör sig i Fyrisån. Det är en halvfärdig flotte med ett tiotal ungdomar ombord. Nathanya Lennvall står längst fram på babord sida och paddlar för fullt
– Det är ganska tungt att paddla men det är väldig roligt också! Flotten är inte riktigt klar än, vi ska pimpa den lite mer med konstgräs och fina stolar med mera, och sedan ska det bli ett kafé, säger hon.
På land står några tjejer beredda att ta emot flotten. Bland annat Johanna Sarker som också har varit med och byggt det flytande fiket.
– Jag har typ aldrig snickrat tidigare förutom på träslöjden, med det har gått bra. Det är väldigt roligt och man får träffa många nya människor, säger hon.
Totalt är det 30 ungdomar som sommarjobbar med att bygga flotten. Bakom initiativet står Kultur vid Fyrisån som är en del av Uppsala kommun. David Nord Wallin är projektledare.
– Jag har jobbat en del som snickare och även undervisat i träslöjd, så jag instruerar ungdomarna hur de ska göra. Men sedan låter jag dem göra själva arbetet medan jag övervakar. Vi hade ett hundratal sökande hit och vi har sett till att välja både killar och tjejer från olika stadsdelar och skolor, säger han.
Förutom det flytande kaféet arrangerar Kultur vid Fyrisån med hjälp av ungdomarna även musikaftnar på Walmstedtska gården, utomhusbio på studenternas IP och en barnhörna i Stadsparken med bland annat ansiktsmålning, lek och pyssel. Dessutom hyr de ut tre båtar inklusive flytvästar så att Uppsalabor själva kan ta sig en roddtur längs med ån.
– Vi vill göra Uppsala till en trevligare sommarstad. Hittills har vi fått jättemånga positiva reaktioner, bland annat från äldre Uppsalabor som säger att de inte har sett hyrbåtar i ån på över 40 år, säger David Nord Wallin.
Den 23 juli är det flytande kaféet tänkt att invigas för gäster.
– Man kommer att kunna köpa en kopp kaffe och en bulle för en billig peng, och vi har flytvästar för alla. När vi inte åker runt så kommer vi se till att lägga till på lite olika ställen så att alla kan komma förbi för ett besök, säger han.