Ett fall av apkoppor i Sverige

Ett fall av apkoppor har konstaterats i Stockholm. Tillsammans med regionala smittskyddsenheter utreder Folkhälsomyndigheten nu om det kan finnas fler fall i Sverige. "Vi kan få fall här också", säger Johan Hedlund, chef för smittskydd i Region Uppsala.

Johan Hedlund smittskyddssjuksköterska och enhetschef på smittskyddsenheten

Johan Hedlund smittskyddssjuksköterska och enhetschef på smittskyddsenheten

Foto: Johan Heimer

Uppsala2022-05-19 18:37

Ett fall av apkoppor har konstaterats i Stockholm. Det är en ovanlig sjukdom och smittas främst via nära kontakt. Förutom fallet i Stockholm har ett tiotal fall konstaterats i Europa under våren. Tillsammans med regionala smittskyddsenheter utreder Folkhälsomyndigheten nu om det kan finnas fler som insjuknat i sjukdomen i Sverige. 

– Man kartlägger och smittspårar kring den här personen som smittats. All smitta riskerar att flytta sig, och vi kan få fall här också, säger Johan Hedlund, enhetschef för smittskydd i Region Uppsala och smittskyddssjuksköterska.

undefined
Johan Hedlund smittskyddssjuksköterska och enhetschef på smittskyddsenheten

Regionen har koll på fallet i Stockholm och gör uppföljningar. 

– Vi har bett berörda enheter i regionen att ha uppsikt och hålla koll på om de misstänker fall av sjukdomen här, säger Johan Hedlund. 

Personen som smittats i Stockholm ska inte vara allvarligt sjuk. Folkhälsomyndigheten listar de vanligaste symptomen på apkoppor som feber, allmän sjukdomskänsla, svullna lymfkörtlar och hudutslag med blåsor. 

Smittan bedöms inte vara högsmittsam. Det krävs nära kontakt för att apkoppor ska överföras, sexuella kontakter utgör en risk. 

– Den har också längre inkubationstid, vilket gör den mindre smittsam än coronaviruset till exempel, säger Johan Hedlund.

Apkoppor, som kallas monkeypox på engelska orsakas av infektion med apkoppsvirus. Sjukdomen sprids främst från djur till människa, i ovanliga fall från människa till människa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!