– De senaste tio åren har svartarbetande gästarbetare erbjudit sig att göra vårt jobb för 65 kronor i timmen. De kan vara snickare, murare, målare eller vad som helst och plötsligt har de samma arbetsuppgifter som oss. Vi är hantverkare och vi är dyrare, men vi gör också ett bättre jobb, säger Ronny Lindholm som jobbat inom byggnadsbranschen sedan 1986.
– Problemet är att alla vill ha det billigaste alternativet vilket gör att branschen går åt fel håll. Det borde krävas yrkesbevis av alla som söker jobb, anser han.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S), är inne på samma linje som Ronny Lindholm.
– De som fuskar med regelverken borde inte gynnas av den svenska välfärden. Det ska vara nolltolerans mot fusk med intyg och i Sverige ska alla ha svenska löner, slår Ardalan Shekarabi fast.
Han betonar också problemet med att välfärd har blivit vinstgivande för aktörer inom bland annat skola och omsorg.
– Den svenska välfärden ska gynna våra skattebetalare och inte gå ut i aktieutdelningar. Det är inte rätt att skattepengar som exempelvis borde användas till utbildning blir till stora ekonomiska vinster för friskolor, anser Ardalan Shekarabi.
Det var inte bara löftet om fika som lockade arbetarna från byggnadsarbetsplatsen. Utöver civilministern var ordförande för Landsorganisationen i Sverige (LO), Karl-Petter Thorwaldsson, på plats och höll ett anförande för de som valde ta sin förmiddagsfika på stående fot.
– Det är inte ofta vi uppdateras om vad som händer utanför arbetsplatsen, så vi passar på, säger byggnadsarbetare Thomas Berggren.
Hans kollega Fredrik Andersson tog fasta på frågan om deras löner som lyftes i talet.
– Alliansen vill att invandrares löner ska sänkas för att få in fler på arbetsmarknaden, men detta riskerar att dra ner lönerna för alla i byggnadsbranschen, säger han innan fikapausen är över.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är oroad över denna utveckling.
– Politiker ska inte besluta om fackliga angelägenheter oavsett om det gäller löner, kollektivavtal eller anställningsskydd, säger han.
Karl-Petter Thorwaldsson är förväntansfull inför höstens val, men oroas över det fokus politiker har.
– För arbetare är detta ett av de största höger–vänster valen någonsin och arbetares löner är en stor valfråga som berör flera. I stället för att ta upp dessa frågor fortsätter politiker prata migrationspolitik, vilket är en fråga där partierna redan är överens, säger han.