Ett år efter valet: Tillgängligheten i primävården sämst i landet

Bättre tillgänglighet, cityakut och upphandlingar inom vården. Det utlovade den borgerliga majoriteten i Uppsala läns landsting efter valsegern i fjol. En ny akut och upphandlingar är på gång, men tillgängligheten i primärvården har blivit sämst i landet.

Uppsala2007-09-13 23:00
Den senaste nationella mätningen om tillgänglighet i vården placerar Uppsala läns landsting i botten. Mätningen genomfördes under tiden oktober 2006-mars 2007.
- Sedan mätningen genomfördes har vi vidtagit flera åtgärder som kommer att öka tillgängligheten. Arbetet påbörjades i mars, vi kan kalla det vårstädning, säger Ismail Kamil, hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande (fp).

Primärvården har omorganiserats vilket bland annat innebär att varje vårdcentral sedan första juni består av enbart en chef med eget budgetansvar och personalansvar. Ett 40-tal chefsposter inom primärvården försvann vid omorganisationen.
Telefontiderna har slopats, ingen lunchstängning och lokala variationer när det gäller öppettider. Vårdcentralerna påstås ha blivit mer flexibla.
- Vi i majoriteten är helt nöjda med primärvårdsledningens arbete. Det går åt rätt håll, säger Ismail Kamil.
Nyligen offentliggjorde majoriteten att tre vårdcentraler ska upphandlas. Ytterligare ett steg för att förbättra tillgängligheten, heter det.
- Det vore konstigt om vi inte får ett bättre resultat vid nästa mätning av tillgängligheten, säger Ismail Kamil.

Några siffror beträffande tillgängligheten vid Akademiska sjukhusets akutmottagning finns inte. Men enligt Ismail Kamil har tillgängligheten ökat markant. En första bedömning görs inom 20 minuter, om tiden överskrids öppnas en ny kassa.
- Mitt mål är en väntetid på fem minuter.
Det är ännu oklart huruvida patientavgifter för barn- och ungdomar vid Barnsjukhuset har resulterat i färre besök. Tanken var att avgifterna skulle ha införts vid årsskiftet, men olika administrativa problem innebar att avgifter började tas ut först på försommaren.

Tillgängligheten till sjukvårdsrådgivningen har förbättrats, men fortfarande är det många som får vänta. Omkring 15-20 procent av samtalen får vänta minst 15 minuter.
- Det är under all kritik, det måste bli bättre. Vi utreder för närvarande möjligheterna till en eventuell upphandling av sjukvårdsrådgivningen, säger Ismail Kamil.
Men det är inte bara sjukvårdsrådgivningen som ligger i stöpsleven. Mammografin, lab- och röntgen är exempel på andra verksamheter som kan bli föremål för upphandling. Även delar av psykiatrin kan gå samma väg.
Är privatisering svaret på landstingets alla problem?
-Kan andra driva verksamheter lika bra eller bättre till en lägre kostnad kan vi upphandla hela primärvården. Vi ska inte glömma att det är skattebetalarnas pengar vi använder, säger Ismail Kamil.

Inför valet utlovades någon form av sjukvårdsinsats, inte nödvändigtvis en vårdcentral, i Stenhagen i Uppsala. Hittills har löftet inte infriats.
- Det är rimligt med sjukvårdsnärvaro i Stenhagen. Men om det blir en vårdcentral, läkarstation, familjecentral eller något annat vet vi inte i dag, säger Ismail Kamil.





VALLÖFTET: Tillgängligheten ska öka i primärvården.
SÅ HAR DET GÅTT: Nej, inte enligt den senaste mätningen som genomfördes oktober 2006-mars 2007. Den visar att tillgängligheten minskat. Uppsala läns landsting hamnade sist i den nationella mätningen.

VALLÖFTET: Gratis vaccination mot influensa och lunginflamation för personer 65 år och äldre.
SÅ HAR DET GÅTT: Ja, det finns ett beslut att införa gratis vaccination inför årets influensasäsong.

VALLÖFTET: Någon form av "sjukvårdsnärvaro", inte nödvändigtvis vårdcentral, i Stenhagen, Uppsala.
SÅ HAR DET GÅTT: Nej. Tidigare kunde invånarna i området vända sig till vårdcentralen i Flogsta. Efter fukt- och mögelproblem har vårdcentralen stängt och patienterna hänvisas till Samariterhemmet där Flogsta vårdcentral numera är inhyst. Ännu oklart när Stenhagen får sjukvårdsresurser. Under mandatperioden, heter det.

VALLÖFTET: Flexibla öppettider på vårdcentralerna.
SÅ HAR DET GÅTT: Ja, lokala variationer med varierande öppettider. Slopad lunchstängning, inga telefontider. Helgdagsöppet där det finns behov. Medborgaren ska få kontakt med vårdcentralen oavsett tid på dagen.

VALLÖFTET: Upphandlingar för en effektivare och billigare vård.
SÅ HAR DET GÅTT: Ja, en upphandling har genomförts, Uppsala Närakut, och fler är på gång. Nyligen offentliggjorde majoriteten att tre vårdcentraler ska upphandlas. Det gäller Sävja vårdcentral och vårdcentralen vid Liljefors torg i Uppsala samt en vårdcentral i Enköping.

VALLÖFTET: Ny akut i Uppsala.
SÅ HAR DET GÅTT: Ja, Uppsala Närakut öppnar första januari nästa år. Samtidigt stängs den nuvarande husläkarakuten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om