Ett app and coming yrke

Möjligheten att arbeta med att utveckla applikationer för smarta mobiltelefoner har inte funnits länge. Marknaden törstar just nu efter kompetenta apputvecklare, Uppsalabon Robert Höglund är en av dem.

För Robert Höglund gäller det att se till så appen blir snygg, användbar och fungerar.

För Robert Höglund gäller det att se till så appen blir snygg, användbar och fungerar.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2012-03-05 11:02

Nästan alla människor Robert Höglund stöter på har en ”appidé”, ett förslag på en ny mobilapplikation som de tycker Robert Höglund ska utveckla. Han själv tycker att det är kul att det finns ett så brett intresse för appar men oftast måste han leverera tråkiga nyheter.
– Många förstår inte det hårda och långa arbete som ligger bakom en app, säger Robert Höglund.

Det är lång process och det tar tid från idé till färdig app, från några månader upp till två år. Apparna utvecklas oftast i team om 2-3 medarbetare och antalet manstimmar kan bli väldigt många. En av apparna Robert Höglund varit med och utvecklat är SEB:s bankapp, den tog ett par tusen manstimmar att utveckla.
– Det är svårt att ge en närmare uppskattning än så. Det är en hel del jobb i alla fall, säger Robert Höglund.

Företaget han arbetar för utvecklar snarare ”nytto-appar” istället för den mer populära varianten, appar för spel och underhållning. En ”nytto-app” är en app som på något sätt ska lösa ett problem. Oftast är det så Robert Höglunds egna app-idéer föds, när han stöter på ett problem: ”Tänk om det fanns en app för det här! Det skulle underlätta så mycket”.
– Sedan får man tänka ”Är det möjligt?”, säger han.

Oftast får företaget och Robert Höglund en beställning från ett annat företag som vill ha en applikation framtagen. Det gäller att försöka tillgodose kunden. Samtidigt måste man tänka på de som kommer att använda appen.
– Man blir lite av en människokännare och får försöka tänka hur människor som kommer använda appen tänker, säger han.

Robert Höglund tycker att en app har högre krav på sig än ett program till en dator.
– En app ska ofta bara göra en sak men göra just det helt perfekt. Appen blir som ett sylvasst verktyg som är perfekt för en sak medan ett program är en hel verktygslåda, säger han.

Skillnaden i hur man utvecklar en mobilapp och ett datorprogram är annars inte så stor. Programmeringen går till på samma sätt. Med hjälp av olika koder berättar Robert Höglund för programmet exakt hur det ska göra och när det ska göra det. Han minns en förklaring på hur programmeringen går till. En pappa ville att hans barn skulle programmera honom att göra en smörgås.
– Man kan inte säga ”öppna påsen”, då kanske man sliter upp påsen och det flyger mackor överallt. Istället måste man säga ”sträck fram händerna, ta tag i påsen, lyft upp påsen” och så vidare, förklarar Robert Höglund.

Det finns dock vissa begränsningar vid applikationsutveckling som den lilla skärmytan, batteritiden och en internetuppkoppling som plötsligt kan försvinna. Det är ett tidskrävande arbete men för Robert Höglund är känslan av ett lyckat resultat drivkraften.
– Man tänker att man själv har gjort ett bra jobb men också att man kanske gjort vardagen lite lättare för andra människor, säger han.

Robert Höglund började programmera redan som 12-åring och intresset har bara växt med åren. Han har studerat till civilingenjör men har alltid programmerat på fritiden. Sedan oktober förra året har han arbetat med applikationsutveckling.
– Det första jag tänkte var ”Shit! Vad mycket roligare det här är”, säger Robert Höglund.

Han tror att det utbredda användandet av appar bara är början. Början på en ”mobil revolution”.
– Snart kan du göra nästan vad som helst med en app. Allt är möjligt med tekniken, säger han.

Robert Höglund
Ålder: 35 år
Bor: Uppsala
Yrke: Applikationsutvecklare på företaget Bontouch i Stockholm.
Favorit-app: Photosynth, en app där man med hjälp av telefonens kamera kan skapa egna panoramabilder i 3D.

Vad är en app?
App, eller applikation som det egentligen heter, är ett program som installeras på en smartphone. Appen fick sitt genomslag 2008 när Apple introducerade App Store, en butik i mobilen från vilken man kunde ladda ner appar direkt till sin telefon. Liknande butiker finns i dag tillgängliga för Android och Nokia.
Enligt Computer Sweden finns det i dagsläget cirka en miljon appar att ladda ner, exempelvis spel, chattklienter, mejlprogram och navigationsprogram. Många menar på att appar är den viktigaste delen av dagens mobiltelefoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om