Ett andra liv
Är det ett spel? Nej. Är det en kontaktsida? Nej. Är det ett annonsjippo? Nej. Är det alltihop på en gång? Ja - och mer därtill. Det är den virtuella världen Second Life.
Foto:
Second Life är betydligt mer än ett rollspel - världen har ibland beskrivits som det nya Internet. För många användare är Second Life, eller SL som det kallas kort, ett viktigt komplement till deras sociala liv i verkligheten. För närvarande finns ungefär sex miljoner avatarer, men siffran ljuger något då varje användare kan skapa flera alter egon åt sig själv. Om man istället betänker att det finns omkring 20 000 - 30 000 användare inloggade nästan när som helst på dygnet, får man en tydligare bild av SL:s popularitet. Världen är uppbyggd som en gigantisk ögrupp, där varje ö motsvarar en server hos Linden Labs, företaget bakom Second Life. Dessa öar, eller delar av dem, kan köpas eller hyras av individuella användare, som sedan fritt får utforma och utsmycka sin virtuella mark efter tycke och smak.
Stuvad Ugglas första anhalt i Second Life är Tutorial Island. På denna nybörjarö lär vi oss att förflytta oss, kommunicera, byta kläder och utseende, handla och bygga inom SL. Eftersom världen vill vara så fri som möjligt, även från fysiska begränsningar, får vi bland annat en kurs i flygning. En skylt på väggen inuti en stor glasbyggnad lär oss vilken knapp som får Stuvad Uggla att börja sväva, och hur vi sedan navigerar oss genom luften upp på andra våningen. Efter detta är det dags för upptäcksfärd. Under sökfunktionen i SL finns en lista över de mest populära öarna. Jag väljer en brasiliansk nattklubb, och klickar på teleporteringsknappen. Vips hamnar Stuvad Uggla i en ljus lokal full med andra avatarer, som dansar, hänger i baren eller chattar med varandra. Några är kanske redan tillsammans, det finns de som har gift sig inom SL. Deras utseenden varierar kraftigt. Någon liknar en snäll liten katt, en annan har mörka kläder, brinnande ögon och stora röda vingar. Stuvad Uggla finner en butik där han alldeles gratis kan få en fin smoking - en utstyrsel som lämpar sig bättre för den exklusiva klubben. Andra accessoarer får man betala dyra pengar för.
Valutan i SL heter Linden dollars. Den är helt virtuell, men den går att köpa och sälja för vanliga amerikanska dollar. Linden dollarn skiftar i värde, som vilken annan valuta som helst. Det finns till och med kapitalinvesterare som försöker tjäna pengar på växelkurserna. Det är gratis att skaffa sig en avatar i SL, och man kan besöka de flesta platserna och aktiviteterna utan att behöva betala. Ändå omfattas stora belopp inom SL. Söker man fina kläder eller kanske möbler till sitt hus, och inte vill eller kan skapa dem själv, får man ofta punga ut en slant. De stora pengarna ligger dock i fastigheter och gambling. Det finns otaliga pokerbord och enarmade banditer, där man snabbt kan sätta sprätt på varje Linden dollar. För skickliga "mäklare" finns möjligheten att köpa mark, som man sedan bebygger eller styckar av och hyr ut. Många företag har valt att etablera sig i SL, för att lansera eller sälja sina produkter i verkligheten. En del kan man betala i Linden dollar och sedan få skickade per post. Detta har mötts av blandade reaktioner. Vissa användare anser att det är nödvändigt för SL:s tillväxt, andra vill inte ha för mycket av verkligheten där.
Jag låter Stuvad Uggla teleportera till nyhetsbyrån Reuters kontor i SL. Här finns skärmar med nyheter både från verkligheten och Second Life. Bland annat lär vi oss att européerna har gått om USA vad gäller SL-användare, och att Tyskland är det land som står för flest avatarer just nu. Men Reutersön känns snart lite ödslig, vi är för närvarande ensamma där. Genom Second Life-tidningen Metaverse Messenger får jag nys om en live-session med jazz på en annan ö. Det låter som ett utmärkt sätt att låta Stuvad Uggla avsluta sin första dag på. Jag söker upp adressen, och med ett klick på teleportknappen bär det iväg mot nya äventyr.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!