Mångkulturella samhällen skapar hierarkier av olika etniska grupper. Det har flera utländska studier visat.
Alexandra Snellman och Bo Ekehammar, som tidigare forskade vid institutionen för psykologi på Uppsala universitet, kom fram till att detsamma gäller i Sverige. Deras resultat ses fortfarande som relevant inom forskarvärlden, trots att det har gått drygt tio år sedan det presenterades.
Till studien gjordes en bred rekrytering av 150 personer med olika utbildningsnivåer och etnisk bakgrund. De fick gradera hur nära de ville vara personer från Sverige, Italien, Latinamerika, Somalia, Iran och Syrien. Att det blev just dessa grupper berodde på att de var vanliga i Västerås där studien genomfördes. Försökspersonerna fick bland annat gradera hur trevligt det skulle vara att ha olika etniska grupper som grannar, kolleger, skolkamrater till barnen och så vidare. Sina egna landsmän fick de inte rangordna, då skulle resultatet ha blivit annorlunda eftersom det finns en systematisk tendens att ranka sin egen grupp högst.
I ett samhälle har majoritetsgruppen alltid högst status, vilket kan förklara att även personer som immigrerat till Sverige placerade svenskar överst i hierarkin. Därefter kom italienare och latinamerikaner och sist somalier, iranier och syrianer. Resultatet var detsamma oavsett varifrån de tillfrågade kom.
En grupp som uppfattas vara starkt enad och ha en patriarkal livsstil rankas längre ner i den etniska hierarkin. Gruppers sociala och ekonomiska status spelar också in. Och ju närmare man står en grupp kulturellt, desto närmare vill man ha dem och vice versa.
– Att iranier och syrianer rankades lägst berodde troligen på att de upplevdes som mer främmande av de övriga grupperna. I iraniernas fall kan det ha berott på att de vid tiden för studien var en ny grupp i lokalsamhället. Det som kan ha spelat in i syrianernas fall var en tydlig gruppidentitet och att de skiljde sig mer från majoritetssamhället i kläder och värderingar, säger Alexandra Snellman.
Hon arbetar numera som utredare på Socialstyrelsen och Bo Ekehammar är i dag professor emeritus vid Stockholms universitet.