Etnicitet kan påverka lungvolym

Etnisk tillhörighet anges för patienter som gör spirometriundersökningar i Uppsala län. En kvinna fann i sin rapport att hon har ”kaukasisk” tillhörighet.

Uppsala2016-11-01 13:30

Normalt klassificeras inte personers etniska tillhörighet i Sverige till skillnad från i till exempel USA, och kvinnan reagerade därför starkt när hon fick spirometrirapporten från sin vårdcentral.

Enligt primärvårdsdirektör Göran Angergård förekommer ingen systematisk registrering av patienters etniska tillhörighet inom primärvården:

– Det kan finnas vissa sjukdomstillstånd där det finns skäl att ange etnisk tillhörighet, men det är i så fall upp till doktorn att avgöra, säger Göran Angergård.

Spirometri är en lungfunktionstest som patienter får göra vid diagnos av till exempel astma eller KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom.

Enligt Hans Hedenström, docent i klinisk fysiologi vid Akademiska sjukhuset, bygger utvärderingen av resultaten från en spirometriundersökning på jämförelser med referensvärden. De faktorer som påverkar såväl referensvärden som patientens värden är kön, ålder, längd, vikt och också etnisk tillhörighet. Uppgiften om etnisk tillhörighet på patientens spirometrirapport talar om att referensvärdet som använts då hennes resultat analyserats baseras på kaukasier, och har inte med patientens etniska tillhörighet att göra.

– Referensvärdena är olika beroende på om de baseras på personer från Asien, olika delar av Afrika och Europa. Européer ingår i det som betecknas som kaukasisk etnisk tillhörighet. Det är omfattande statistik som ligger till grund för de olika referensvärdena, säger Hans Hedenström som är en av dem som arbetat fram referensvärden för personer med europeisk, eller kaukasisk, etnisk tillhörighet.

Han understryker att det inte är frågan om kvalitativa mått utan fysiologiska. Lungstorlek och -kapacitet har visat sig kunna variera beroende på varifrån en person kommer, och med referensvärden minskar risken för att resultaten från spirometriundersökningar över- eller underskattas vid en diagnos.

– De skillnader som uppmätts mellan olika etniska grupper har tenderat att jämna ut sig över tid. I USA har man till exempel sett en skillnad mellan japaner som är födda i USA och japaner som invandrat i vuxen ålder, säger Hans Hedenström.

Fakta Lungfunktionstest

Vid misstanke om astma eller KOL, eller uppföljning av patienter med en diagnos där lungfunktionen är påverkad, utförs lungfunktionstest.

Tester kan utföras på olika sätt, den enklaste görs med en PEF (Peak Expiratory Flow), som mäter maximalt utflöde vid en utandning. Mätning kan göras av patienten hemma, och PEF-mätare finns att köpa på apotek.

Spirometri görs med en mera avancerad utrustning. Då mäts såväl volymen som hastigheten på den luft som blåses ut.

Källa: 1177 Vårdguiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om