Regionpolischef Carin Götblad väntar sig inga omvälvande följder om stadsdelen hamnar på polisens nationella lista över områden där kriminaliteten är särskilt allvarlig. I dag finns 15 platser på listan, ingen av dem i Uppsala län. Gottsunda är på förslag att föras upp på listan, som sammanställs centralt utifrån vissa givna kriterier.
– Det innebär inte så stora skillnader jämfört med i dag. Vi arbetar redan mycket aktivt i Gottsunda och Valsätra. Jag ser det främst som en möjlighet att jobba ännu mer långsiktigt på djupet, sade regionpolischef Carin Götblad vid en hastigt sammankallad pressträff på måndagen.
En plats på listan är heller inte entydigt gynnsamt enligt polisen. I den positiva vågskålen ligger en förhoppning om viss ökning av resurserna, i den negativa risken för ytterligare stämpling av ett redan utsatt område:
– Etiketten är vår stora tveksamhet, summerade Carin Götblad som betonade att den stora majoriteten invånare lever helt vanliga liv och aldrig hamnar i klammeri med rättvisan.
– Men vi försöker inte dölja att det finns bekymmer, slog polischefen fast och räknade upp skjutningar, vapenarsenaler och kriminella familjer som några exempel, samtidigt som hon påpekade att regionen efter polisens stora omorganisation har 91 poliser färre än innan.
Lokalpolisområdeschef Jale Poljarevius konstaterade att polisens ingripanden i Gottsunda/Valsätra ökat med 20 procent under våren, jämfört med samma period förra året. Han pekade också på samarbetet mellan polis, brandkår och kommun som bland annat träffas regelbundet varje torsdag för att stämma av läget i de södra stadsdelarna. Tillsammans med Kronofogden arbetar polisen för att komma åt pengar från kriminalitet. Mer eller mindre lösa ungdomsgäng är ett annat fokusområde, där polisen försöker identifiera ledargestalter med sikte på lagföring.
Båda polischeferna betonade också att även om Gottsunda klassas som särskilt utsatt område så når problembilden inte på långa vägar upp till de nivåer som gäller för storstadsområden som Rosengård eller Tensta/Rinkeby. När polisen fattar beslut om den nya listans utseende är oklart.