Etanolmöte drog fullt hus

Det var inte långt från fullsatt i församlingshemmet när företrädarna för projektet med lokal etanolproduktion avslutade sin informationsturné i Tierps kyrkby på torsdagskvällen.

Uppsala2007-02-02 08:16
Ska en etanolfabrik intill silon i Sala kunna bli verklighet krävs att råvaruproducenterna intresserar sig för projektet. Det är omfattande åkerarealer, 28 000 hektar, som krävs om man ska kunna försörja en anläggning av den
storlek som projekteras, dimensionerad för att producera 44 000 ton etanol. Därför har man aktivt gått ut med en kampanj under januari till spannmålsodlarna i Västmanland och Uppland och haft sammanlagt sju informationskvällar.

57 lantbrukare på plats
57 lantbruksföretagare hade samlats i kyrkbyns församlingshem för att kanske ta ett första steg in i energibranschen. Projektörernas förhoppning är att lokala bönder ska vilja bli delägare i ett operationsbolag som driver anläggningen åt finansiären - med möjlighet att i framtiden få köpa loss fabriken. Kvällens mål var därför att entusiasmera de närvarande för att skriva på en intresseanmälan.

Mark som ligger i träda
Per-Erik Pettersson från Tärnsjö hade kommit för att lyssna. Han tillhör en målgrupp mötet kretsade kring; alla de bönder som har mark i träda. I fjol låg 26 112 ha i träda i Västmanlands län och 23 947 ha i Uppsala län.
- Jag har all åker, ungefär 50 ha, i träda. När jag lade ned var det inte lönsamt att odla spannmål längre. Jag fick 50 öre kilot. Men den arealersättning vi får i dag tror jag inte kommer att betalas ut för all framtid, så jag är nyfiken på alternativen.
Och Per-Erik Pettersson skulle fundera. Särskilt som det kunde finnas möjlighet att samtidigt leverera brödsäd till silon i Sala sedan Tärnsjö och Tierp lagt ned.
Kenneth Mårtensson, representant för etanolprojektets utredningsgrupp, kunde locka med ett baspris på 1,20 kronor per kilo spannmål - det handlar framför allt om höstvete - till etanolanläggningen. Mer kunde det bli men ald­rig mindre.

Två veckors betänketid
Utredningsgruppen kalkylerar nu med att kunna producera etanolen till ett pris på fem kronor litern, en krona under brytpunkten för lönsamhet. I början på veckan tog man beslutet att starta tillstånds- och detaljplanearbetet med målsättningen att vara klara i mitten på maj. Det görs för ?riskpengar?. Sedan hänger det på bönderna. Till 16 februari fick de på sig att tänka igenom ett eventuellt framtida delägarskap.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!