Övergreppet skedde i juli 2018 när kvinnan var på väg från en badplats vid Kungshamn i Morga hage. Dna från gärningsmannen kunde säkras men någon misstänkt kunde inte ringas in. Två år senare, i juni 2020, inträffade ett liknande övergrepp på en kvinna som besökt en badplats i Täby. Även där säkrades dna som visade att förövaren var densamme som i Uppsalafallet.
Gärningsmannen fanns inte i polisens register och kunde därför inte identifieras. Senare gick utredarna ut med en fantombild av den misstänkte och efter att tips kommit in topsades ett 30-tal män, som samtliga kunde avföras från utredningen.
Upplösningen kom sedan mannen, en småbarnsfar från Norrtälje kommun, erkänt gärningarna för sin hustru som kontaktade polisen. Han greps i januari i år misstänkt för övergreppen i Kungshamn och Täby. I förhör erkände han båda gärningarna. Utredningen växte efter hand och på onsdagen åtalades 31-åringen för sexbrott mot sammanlagt nio kvinnor i åldrarna 18-34 år. Han har suttit häktad hela utredningstiden.
– Vi har dels identifierat brottsanmälningar utifrån hans signalement och tillvägagångssätt och därefter bland annat kunnat knyta honom till platsen, dels genom hans egen medverkan i utredningarna, säger kammaråklagare Jeanette Ahle.
I Uppsalafallet åtalas mannen för grovt sexuellt övergrepp. Enligt åtalet pressade han sin arm om kvinnans hals så att hon fick svårt att andas och uppmanade henne att inte säga ett ljud samtidigt som han tvingade henne till sexuella handlingar innan han slutligen knuffade henne ifrån sig och lämnade platsen. Bland bevisen mot mannen finns dna som spårades på brottsplatsen av en sökhund från polisen. Under utredningen har mannen också vallats på platsen och visat vilken väg han följde efter kvinnan.
Övergreppet i Täby rubriceras som grov våldtäkt. Kvinnan hotades med kniv och övergreppet filmades av mannen. Övriga brott skedde i Stockholmstrakten och Borlänge och rubriceras som sexuellt ofredande samt, i ett fall, misshandel.
Hur stor var risken att han skulle gå fri om han inte berättat för sin hustru som kontaktade polisen?
– Det kan man bara spekulera om, men han var de facto inte känd av polisen och förekom inte hos oss sedan tidigare, säger Jeanette Ahle.
Sedan mannen erkänt och bevisen ansetts tillräckliga för en fällande dom har han genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Läkarnas bedömning är att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning och inte heller led av någon sådan störning när brotten begicks. Därmed kan han efter den kommande rättegången dömas till fängelse.