Eriksberg får 3G-master

Uppsalahem tillåter 3G-master i Eriksberg. Beslutet går tvärt emot bostadsbolagets tidigare policy, att överklaga varje mast av hänsyn till hyresgästernas oro för strålning. — Vår bedömning var att det inte skulle leda någon vart, säger Benny Enholm, Uppsalahem.

Uppsala2005-11-19 00:00
"Så länge inte operatörerna kan bevisa att strålningen är ofarlig kommer vi att överklaga ledningsrättsbeslut. Men om vi förlorar i alla instanser får vi acceptera det".
Så sade Uppsalahems fastighetschef Fredrik Holm till UNT tidigare i höstas. En annan stor fastighetsägare i Uppsala, AP Fastigheter, gick på samma linje.
När master och basstationer för det nya 3G-nätet ska placeras ut står samhällsintresset, att nå full täckning, mot enskildas oro för hur strålningen ska påverka dem på lång sikt.
Samhällsintresset, att Post- och telestyrelsen¶ kräver 99,9 procents täckning, gör att operatörerna kan begära ledningsrätt hos lantmäterikontoret. Masterna kan då sättas upp mot fastighetsägarens vilja, men ledningsrättsbeslutet kan först överklagas till tingsrätt och högre instanser.

Höghus tillräckligt höga
I platta Uppsala är man beroende av höghus för att nå en bra täckning.
Stressen hos operatörerna i kombination med fastighets­ägarnas ovilja gjorde att en rad rättsprocesser var att vänta.
Bolaget 3Gis, som bygger 3G-nätet åt Vodafone och 3, begärde för fyra veckor sedan ledningsrätt för två fastigheter i Eriksberg, på Granitvägen och Täljstensvägen.
— Eftersom vi känner till Uppsalahems inställning har vi försökt att undvika deras fastigheter, säger Johan Lindberg, 3Gis.
— Men i Eriksberg fanns inga alternativ. Utan de här stationerna skulle hela Eriksberg och större delen av Norby helt sakna täckning.

Inget överklagande
Lantmäteriet beviljade ledningsrätt och underhandskontakter mellan 3Gis och Uppsalahem i förra veckan ledde till att det inte blir något överklagande. 3Gis har sedan i tisdags tillträde till husen och byggnationen kan påbörjas.
UNT: Varför överklagade ni inte ledningsrättsbeslutet?
— Vi tyckte just i fallet Eriksberg att lantmäteriet sagt sitt och att vi förlorat kampen. Att gå vidare hade inte ändrat på den bilden, säger Benny Enholm.
Varför inte?
— Som jag tolkade det hade det varit svårt med alternativa placeringar. Vi försökte bland annat med vattentornet men det var inget som dög.
Innebär detta att ni svikit de hyresgäster som är oroliga?
— Nej, inte som vi ser det. Oron har varit en del, och vi har försökt utan att lyckas. Det är också en rea­litet att många efterfrågar den nya tekniken.
Vad händer nu? Hur ska ni lugna hyresgäster som känner oro?
— Vi har en dialog med dem som bor i de berörda husen. Vi har också ett bra samarbete med 3Gis, de har stor erfarenhet och kommer att göra provmätningar av strålningen i området.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om