Toppnamnet
Erik Pelling (S) anländer till intervjun på en av stadshusets elcyklar.
Socialdemokraterna har styrt i Uppsala kommun de senaste åtta åren och de sista fyra har Erik Pelling varit kommunstyrelsens ordförande – högsta hönset i kommunen. Han konstaterar att det varit fullt upp mest hela tiden.
– Är man kommunstyrelsens ordförande är det svårt att ha tid med annat. Och med fem egna barn och tre bonusbarn går mycket tid åt att rodda familjepusslet, säger han om livet utanför politiken.
Nu vill han att vi ska ses utanför Gränbyskolan.
– Det här har varit en stadsdel med problem med otrygghet och kriminalitet. Skolan var vi nära att stänga för ett par år sedan, för att det var ett så allvarligt läge. Men då kraftsamlade vi och genomförde mängder med åtgärder som gjorde att man nu är på rätt köl.
Skolan är också partiets viktigaste fråga, enligt Pelling.
– Den påverkar så många områden. Universitetet är vår basindustri, så vi är oerhört beroende av att kunna leverera elever som klarar att läsa vidare och forska. Skolan påverkar kriminaliteten och nyrekryteringen. Och den påverkar människors hälsa. Får man en studentexamen har man fått en väldigt bra start i livet.
Har du personligen någon hjärtefråga?
– Tryggheten. Det är helt oacceptabelt att kriminella fått så stort spelutrymme i exempelvis Gottsunda. Jag är djupt engagerad i den frågan och den är prio ett även nästa mandatperiod. Jag tror att det behövs fler kommunala ordningsvakter, en utbyggd ungdomsjour, fler väktare och trygghetskameror, avhopparverksamhet och bättre samarbete med polisen. Vi ska visa att det är samhället som bestämmer, inte de kriminella.
Vilken är din största politiska vinst?
– Den här mandatperioden har jag två saker jag är extra stolt över. Det ena är att ha rott fyrspårsavtalet i hamn. Det andra är arbetet i Gottsunda, att vi så medvetet och gemensamt jobbar för att vi inte ska ha någon utsatt stadsdel 2025.
Och ditt största nederlag?
– Jag är ju inte nöjd med otryggheten. Och äldreomsorgen får man ändå säga. Det gick för långt med effektiviseringarna där, det såg vi under pandemin, människor dog faktiskt. Det är inte bara vi, man har ju hållit på i många år med upphandlingar till lägstapris, men vi är medskyldiga.
Uppsalas expansion väcker mycket känslor. Kan du förstå dem som tycker att det byggs för mycket?
– Ja, absolut. Det är en jobbig process med förändring hela tiden. Allt som byggs blir ju inte bra heller, jag delar mycket av kritiken som finns. Men man ska ha med sig att det här är inget nytt i Uppsala, vi har vuxit varje år sedan 1950-talet. Nu är det dags för några nya stadsdelar, precis som när Årsta byggdes, och Svartbäcken och Librobäck. Det är en naturlig del av en stad som mår bra.
Går det att bygga för mycket?
– Alltså, vi har ju inte byggt i takt med behoven under många år. Jag skulle inte säga att det är så lätt att bygga för mycket, men det går att bygga fel och dåligt. Och sådana exempel har vi ju. Kungsängen har alldeles för lite parker och service. Kapellgärdet är ju en stor stadsdel men de har i princip bara en liten tobaksbutik och en frisör, ingen park. Jag tycker vi har lyckats bättre med mixen i Rosendal.
Fotnot: UNT intervjuar inför valet alla förstanamn för de partier som sitter i Uppsala kommunfullmäktige. Publiceringsordningen har lottats. Tidigare publicerade intervjuer hittar du på unt.se/valet2022.