Erfarna knallar på Distingsmarknaden

En doft av brända mandlar mötte besökarna när årets Distingsmarknad inleddes på måndagen. Bakom säljarborden finns många som lever knallelivet på heltid.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2013-02-04 18:00

Under ett grönt tält på Vaksala torg står Ylva Sidén och rör i en metallbytta. I botten blandas socker och vanilj med vatten och mandlar. Det är dagens femte sats.
– Det gäller bara att se till att det inte bränns vid, säger hon.
Bredvid henne ligger smaksatta mandlar i godisstrutar. Lakrits-, hallon- och kanelvarianter varvas med de klassiskt röda. En inbjudande doft letar sig ut bland dunjackor och tjocka mössor.
– Marknadsbesökarna går efter näsan. Jag har skolbarn som springer och provsmakar här hela tiden.
Ylva Sidén är marknadsknalle året runt och har besökt Distingsmarknaden de senaste trettio åren. Hon ser det som en försmak på säsongen och en återträff med sina försäljningskollegor.

Mitt på torget, mellan skinnväskor och hårdrockströjor, står ytterligare en heltidsknalle. Magnus Gustafsson tog över arbetet efter sin pappa och säljer produkter av ull.   
– Jag har aldrig jobbat med något annat och har många stamkunder. Här i Uppsala går sadelskydd åt.
En bit bort står besökaren Seth Jansson, 83, med en rykande tjockkorv i handen. Han förklarar att kokosbollar och just korv är besökets självklara mål.
18-åringarna Caroline Löthman, Natalie Grönlund och Viktoria Wallin passade på att besöka Distingsmarknaden under en håltimme.
– Det bästa man kan köpa är billiga strumpor, säger Natalie Grönlund.
Distingsmarknaden är öppen även under tisdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!