EPO-behandling ifrågasätts vid cancer
Sedan ett par studier pekat på att EPO-läkemedel kan stimulera vissa tumörer att växa uppmanar Läkemedelsverket i Uppsala läkarna att vara försiktiga med att ge EPO-behandling till cancerpatienter.
Cancerpatienter har ofta blodbrist, anemi. En rad studier har visat att behandling med EPO förbättrar både deras blodvärden och livskvalitet.
En studie på kvinnor med spridd bröstcancer och en studie på patienter med strålbehandlade tumörer i huvud/halsområdet pekar på att EPO också kan ha negativa effekter genom att stimulera tumörtillväxt.
Avbröts i förtid
Studien på bröstcancerpatienter avbröts i förtid sedan det visat sig, tvärtemot vad man från början antagit, att överlevnaden var något lägre bland kvinnor som fått EPO än bland kvinnor som fått overksamma placeboinjektioner.
"Det finns svagheter i de redovisade studierna, men sammantaget finns skäl till försiktighet", skriver Läkemedelsverket.
De europeiska läkemedelsmyndigheterna har nu av industrin krävt in samtliga EPO-studier för granskning. Myndigheterna hoppas också få in EPO-studier som inte drivits av läkemedelsindustrin.
Njursjuka berörs inte
Andra användningsområden för EPO-läkemedel, till exempel mot blodbrist hos njursjuka patienter, berörs inte av Läkemedelsverkets uppmaning till försiktighet.
EPO är förkortning för erytropoietin. EPO-hormonet, som normalt tillverkas i njuren, stimulerar nybildningen av röda blodkroppar. För allmänheten har EPO-läkemedlen blivit mest kända som dopningspreparat i uthållighetssporter som cykling och längdskidåkning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!