Entreprenör med koll på basket
Skypegrundaren Niklas Zennström besökte på tisdagen Uppsala som huvudtalare vid Anders Wall-föreläsningen. För UNT berättar han att han är en ovanlig entreprenör, som pluggat färdigt men fick en skjuts av Stenbeck. Och att han ser Sallén Basket på webb-tv.
Foto: Hans E Ericson
I slutet av 1980-talet läste den begåvade 20-åringen teknisk fysik på universitetet i Uppsala. En utbildning med goda framtidsutsikter, men ändå ingenting som gav honom mersmak.
- Jag insåg att det fanns andra som var bättre på själva tekniken. Men affärsmöjligheterna tyckte jag var spännande vilket ledde till att jag hoppade på ekonomutbildningen.
Utvecklades på Tele 2
Med två examina i botten fick han anställning på uppstickaren Tele 2 i mitten på 1990-talet. Atmosfären i Stenbecksföretaget gjorde att han ytterligare fick utveckla entreprenören i sig. Fritänkande var något som uppmuntrades när
han fick ansvar för verksamheter i bolaget.
- Jag fick pröva mina vingar och upptäckte att jag nog lika gärna kunde bli egen, få friheten att pröva idéerna fullt ut.
Tillsammans med arbetskamraten Janus Friis skulle han skriva historia, med fildelningssajten Kazaa 2001 och med IP-telefonbolaget Skype som grundades 2003: ?Få i världen kan hävda att de uppfunnit något som fångat fantasin hos hundratals miljoner människor. Niklas Zennström har gjort det två gånger? skrev BBC Click Online i juni 2005.
Kunderna produktutvecklar
Det fina med internetföretagande är att kunderna står för en stor del av både produktutveckling och marknadsföring, tunga poster för traditionella företag.
- Man testar prototyper, halvfärdiga tjänster, och får genast respons från hela världen, vad som fungerar och inte.
Det svåra kan vara att generera intäkter eftersom de flestas föreställning om tjänster på Internet är att det ska vara gratis. Men det går, det har han visat.
- Själva grundtjänsten, till exempel IP-telefonin i Skype, måste vara gratis. Sedan kan man bygga ut ett allt större sortiment av tillläggstjänster som folk är villiga att betala för, säger Niklas Zennström.
Enkelhet och användarvänlighet är affärsidén för Skype. I fjol spenderade 50 miljoner användare drygt 400 miljoner kronor. I år beräknas 136 miljoner göra av med över en miljard. Och det finns utveckling kvar.
- Mogna internetföretag som Google och Yahoo visar att det inte handlar om en smal bransch med små intäkter.
Mångmiljardaffär i hamn i fjol
Tio års dygnet runt-slit med gudabenådad tajmning (bredbandets utveckling) gav utdelning i fjol höstas när Ebay köpte Skype för någonstans mellan 19 och 31 miljarder kronor (hur mycket beror på utvecklingen av Skype).
Hur mycket han fick för egen del talar han tyst om. Pengarna är inget mål, bara ett medel för att förverkliga nya idéer. Någonting om att föra samman tv och internet kan vara nästa stora grej för Zennström.
Pengarna ska gå tillbaka, säger han. Till exempel till basketen i Uppsala, en sport som betydde mycket för honom som ung.
- Då hade man en fantastisk ungdomsverksamhet, nu förknippas basketen mer med elitserien. Det vore kul att se några Uppsalakillar i elitlaget framöver.
Satsa på bredden
Sallén Basket bör alltså satsa på bredden, inte på någon ny stjärna till laget. Och ordförande Gunnar Preuss ska veta att sponsorn följer utvecklingen via webb-tv från London.
Om att komma tillbaka till Uppsala universitet som föreläsare och inspiratör för studenterna säger Niklas Zennström:
- Det är jättekul. När jag pluggade hade vi aldrig företagsledare som föreläsare. Och entreprenör trodde jag var någon som byggde hus eller lade asfalt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!