Enskilda förskolor känner sig motarbetade

Flera enskilda förskolor känner sig motarbetade av Uppsala kommun. En stötesten är att få del av uppgifter om sökande till förskolorna. Kammarrätten har nu gett förskolorna rätt.En annan het fråga är minskad ersättning för momskostnader.

Uppsala2006-01-27 00:00
För att kunna planera och informera om sin verksamhet vill de enskilda förskolorna veta vilka som sökt till förskolan. På många enskilda förskolor krävs ett mått av föräldraengagemang som kan vara viktigt att informera om i förväg. I höstas nekades dock förskolorna att få veta vilka som sökt plats.
— Det var väldigt konstigt. Vi har alltid fått de uppgifterna av kommunen, men nu kom de inte. När vi frågade sade kommunen nej av sekretesskäl, säger Anna Barkman, föreståndare på Svartbäckens montessoriförskola.

Hon och Stabby montessoriförskola överklagade beslutet till kammarrätten. Förskolorna fick rätt. Uppgifterna ska lämnas ut. 
— Men kommunen har nu sagt att vi måste ansöka skriftligt om att få uppgifterna varje gång vi vill veta något. Uppgifterna kommer alltså inte till oss kontinuerligt, säger Anna Barkman.
Även Eva Wessel, som drivit den enskilda förskolan Tärningen i 14 år, oroas av kommunens inställning till att lämna ut uppgifterna. Allt mer ansvar har med åren gått över till de enskilda förskolorna, tycker hon.
- Vi har ansvar för allt, utom för placeringen. Och nu får vi knappt någon insyn i det heller. Det här är en av de saker som gör att vi känner oss motarbetade, säger Eva Wessel.
Anna Barkman håller med.
— Det råder väl ingen osämja, men visst känner jag mig styrd och tycker att vi hanteras väldigt konstigt många gånger, säger hon.
Birgitta Angner Norberg på Stabby montessoriskola tycker att kommunens inställning ändrat sig.
— Vi blir styvmoderligt behandlade, och det är mycket sämre i dag än för 20 år sedan. Hela tiden är det små grejer som försvårar, säger hon.

På tapeten är också frågan om bidrag för momskostnader. Uppsala kommun rekvirerar årligen cirka 10 miljoner kronor i statsbidrag för att täcka de enskilda förskolorna kostnader för moms, som beräknas till sex procent av budgeten. Men de enskilda förskolornas momskostnader når enligt kommunen inte ens upp till 3 procent och därför har bidraget till de enskilda förskolorna minskats. De pengar som blir över av statsbidraget fördelas över alla förskolor.
- Skulle pengarna oavkortat gå till enskilda förskolor får de en konkurrensfördel. Men fullmäktige har beslutat att alla förskolor ska ges likvärdiga förutsättningar. Och förra året gjorde vi ett underskott för första gången på 20 år, så pengarna behövs, säger Göran Hedefalk handläggare på Uppsala kommun.
Anna Barkman förstår inte det här resonemanget.
— 90 000 kronor om året förlorar min förskola på det här. Det är ju ett bidrag som är vårt, och så behåller kommunen en stor del. Det är ju helt förskräckligt, säger Anna Barkman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!