Beslutet fattades av socialnämnden på onsdagen och är en konsekvens av det beslut som nämndens ordförande fattade i juli i år om att asylsökande ensamkommande ungdomar som är eller fyller 18 år ska få stanna i Uppsala.
– Vi vände oss därefter till civilsamhället och bad om hjälp för att hitta en lösning så att de här ungdomarna inte ska behöva flytta från Uppsala, säger Kjell Haglund (V), ordförande i socialnämnden.
I somras beslutade regeringen att ändra ersättningssystemet till kommunerna för omhändertagandet av asylsökande unga. Beslutet innebar att kommunerna inte längre får någon ersättning för ensamkommande efter att de fyllt 18 år. Då förväntas ungdomarna flytta till Migrationsverkets anläggningsboenden och staten tar över ansvaret.
– Det innebär oftast att ensamkommande tvingas flytta till ett asylboende där det finns plats, unga som exempelvis studerar i Uppsala kan då plötsligt behöva flytta till ett asylboende i Piteå, säger Kjell Haglund.
Regeringen beslutade senare att tilldela kommunerna tillfälliga kommunbidrag som ska möjliggöra att ensamkommande får stanna kvar i kommunen där de vistas i väntan på slutligt asylbeslut. Uppsala kommun ska få 14 miljoner kronor för 2017 och 7 miljoner kronor för 2018 av bidragen. Fem miljoner går alltså nu till Uppsala Stadsmission som får ett samordningsansvar och fokus i arbetet ska ligga på att ta fram, planera och rekrytera ideella privata boendealternativ och andra tillfälliga boendelösningar för de ensamkommande. Projektet kallas "Fadderhem i Uppsala" och ska då möjliggöra att ensamkommande som fyller 18 år och har rotat sig i Uppsala ska få stanna här under asylprocessen. Stadsmissionen åtar sig också att ge de unga råd, information och psykosocialt stöd i asylprocessen. Föreningsbidraget till Uppsala Stadsmission ska räcka till den 30 juni 2018.
– Vid nästa halvårsskifte räknar vi med att Migrationsverket ska ha hunnit i kapp i sitt arbete och gett alla de här ungdomarna slutliga asylbeslut, säger Kjell Haglund.
Totalt räknar Migrationsverket med att 170 unga som nu är i en asylprocess fyller 18 år fram till 30 juni nästa år. Till och med oktober hade Uppsala kommun använt 4 miljoner kronor av kommunbidragen för att ordna boende åt de ensamkommande i väntan på beslut om en mer permanent lösning.