Uplands nation är mitt uppe i förberedelserna inför den annalkande julen. Julvärden Sean Johansson visar hur långborden kommer att placeras i den stora festsalen och var julgranen ska stå.
– Jag tycker det är väldigt givande. Det känns som om man verkligen hjälper till och bidrar till denna fina tradition, säger Sean Johansson.
Jul på Uplands är Uppsalas äldsta och största allmänna julfirande och har arrangerats sedan 1969. Förra året besökte närmare 1 500 personer det två dagar långa firandet. I år räknar nationen med lika många besökare.
Ytterligare ett firande i Uppsala som varje år lockar hundratals gäster är Stadsmissionens julfirande, som arrangerats sedan 2017.
– Många vill idag inte fira med sina familjer. Det kan finnas problem med bråk eller alkohol och då kommer de till oss i stället. I år har också många familjer från Ukraina anmält sig, säger Lisa Pettersson, volontärsamordnare på Stadsmissionen.
Sävja kyrka arrangerar också ett julfirande som varje år har många besökare. Förra året kom det fler än förväntat och besökarna fick dela på de 25 förbeställda jultallrikarna.
– Det kan aldrig komma för många, det kan bara komma fler än vad vi har räknat med. Det underlättar såklart om man meddelar att man kommer, men det är inget krav, säger Marie Blomkvist Falkenö, diakon i Sävja kyrka.
Julen är en högtid som för många präglas av ekonomisk stress och ofrivillig ensamhet, något som kyrkan i Sävja vill motarbeta.
– Under julen ska ingen behöva lida av ofrivillig ensamhet. Om du tror att någon är ensam på jul tycker jag att du ska våga bjuda in denne, det behöver inte vara något stort. Bara en kort promenad kan göra skillnad, säger Marie Blomkvist Falkenö.
Viktigt för att dessa julfiranden ska kunna bli av är det stora antalet volontärer som väljer att hjälpa till. Stadsmissionen får varje år in många ansökningar och har i år engagerat upp emot 70 frivilliga.
– Vi har otroliga volontärer som varje år gör detta firande möjligt, utan dem skulle det aldrig gå, säger Lisa Pettersson på Stadsmissionen.
Hon har funderat mycket på den skam som råder kring att vara ensam under julen. Många anmäler sig till exempel som volontär i stället för att komma som gäst, och anmäler sig även långt i förväg för att få en garanterad plats som volontär.
– Hur man än deltar, som volontär eller gäst, är det viktiga att man får ett riktigt julfirande, säger hon och tillägger:
– När du är volontär hos oss ska du inte stå fyra timmar i disken utan du ska också ha tid att äta julmat och umgås. Det är också volontärernas julfirande, det är ett julfirande för alla, säger Lisa Pettersson.
Även Uplands nation har varje år ett stort antal volontärer som hjälper till med allt från matlagning till utdelning av julklappar.
– Mitt bästa tips till dig som besökare eller volontär är att ha ett öppet sinne, våga dela bord med människor som du inte känner sedan tidigare, säger Sara Engman, förste kurator vid nationen.
I framtiden tror Lisa Pettersson på Stadsmissionen att kraven på traditioner och vilka man firar jul med kommer minska.
– Att inte veta var man ska fira jul är en stor stress för många. Jag välkomnar en uppluckring, att alla får fira var de vill och som de vill, säger hon.