Miljardsmäll i prognosen för Akademiska

Underskottet för Akademiska sjukhuset skenar bortom alla tidigare rekord. En följd kan bli att ännu fler vårdplatser stängs och att Uppsalaborna får vänta längre på vård.

Akademiska sjukhuset har i många år haft problem med både stängda vårdplatser och stora underskott. Prognosen pekar på att 2023 kommer att bli det värsta året hittills.

Akademiska sjukhuset har i många år haft problem med både stängda vårdplatser och stora underskott. Prognosen pekar på att 2023 kommer att bli det värsta året hittills.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2023-09-27 16:30

Bekymren att få budgeten att räcka till har varit en lång följetong på Akademiska sjukhuset. Det senaste året som sjukhuset gick plus var 1993. Under 2010-talet har utvecklingen skenat. När sjukhuset under 2021 och 2022 sett ut att gå mot en något stabilare utveckling innebär det att underskottet landat på omkring 500 miljoner.

Det var dock bara ett tillfälligt hack i kurvan. Prognosen för 2023 visar nu att underskottet i förhållande till den tilldelade budgeten landar på ofattbara en miljard kronor.

undefined
Ylva Opard, ekonomidirektör på Akademiska sjukhuset, säger att situationen för Akademiska sjukhuset påminner om den i resten av landets sjukhus.

Ylva Opard, ekonomidirektör vid Akademiska sjukhuset, säger att den skenande inflationen samt uppskjuten vård efter pandemin är några delförklaringar till den dystra prognosen.

– I budgeten har vi fått en kompensation för prisökningar med 2 procent. Men inflationen är betydligt högre än så, säger hon.

Hon säger att kostnadsökningarna bland annat handlar om läkemedel, där vissa specialläkemedel kan vara väldigt dyra.

– Vi har någon patient där läkemedlen kostar 11 miljoner kronor per år.

Ambitionerna att minska på hyrpersonalen har heller inte gett utdelning. I stället har kostnaden för den inhyrda personalen hittills i år ökat med 50 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

En annan faktor som driver upp kostnaderna är att remisserna till sjukhuset ökar. Det är i sin tur en följd av att invånarna i länet inte har sökt den vård de har behövt under pandemin, och att det finns en uppskjuten vårdskuld som man nu börjar beta av.

Är inte vårdkön en kostnad som ni borde ha räknat in i budgeten från början?

– Vi har flaggat för detta innan vi gick in i budgetåret. Jag har pratat med kolleger på andra universitetssjukhus och de sitter i samma ekonomiska sits som vi med ungefär lika stora underskott i förhållande till storleken. Det är ett nationellt problem där sjukvården är underfinansierad, säger Ylva Opard.

Region Sörmland har aviserat stora varsel för att komma till rätta med underskotten. Kan det bli aktuellt på Akademiska sjukhuset?

– Vi har inte gått ut med något sådant ännu. Vi minskar på den inhyrda personalen i första hand.

Hur kommer det att påverka vårdplatserna?

– Det kommer att bli fler stängda vårdplatser. Det har gjorts en lista med operationer som kan minskas utifrån medicinska prioriteringar, vilket också kommer att minska behovet av vårdplatser

undefined
Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande sjukhusstyrelsen, säger att det inte blir mer pengar till Akademiska sjukhuset.

Från politiskt håll är beskedet tydligt: Det blir inga mer pengar till Akademiska sjukhuset.

– Det är ett extremt tufft läge, men den budget vi har lagt ligger fast, säger Malin Sjöberg Högrell (L), sjukhusstyrelsens ordförande.

Hur ser du på att prioritera och minska på vården?

– Prioriteringarna blir viktigare och viktigare. Det här är något som professionen behöver titta på, säger hon.

Vad säger du till personalen som är orolig för nya sparpaket?

– Vi håller på och vänder på alla stenar. Sjukhusledningen jobbar med detta och tar fram konkreta förslag som kommer senare under hösten.

Socialdemokraterna har lämnat in en begäran om ett extra möte i regionstyrelsen för att diskutera situationen.

– Vi är djupt oroade, säger Helena Proos (S), regionråd.

Har ni några förslag på andra åtgärder?

– Vi sitter i opposition och har inte tillgång till information om varför budgeten har havererat. Nu måste vi undersöka vad som har gått fel, säger Helena Proos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!