Enköping tar nya grepp mot sjukskrivningar

— Vi har 12,5 miljoner kronor i potten som kommunen kan vinna om vi lyckas få människor friska.Det säger Kent Lyckstedt, personalsekreterare i Enköpings kommun.Här provar man både gamla och nya grepp för att få bukt med sjukskrivningarna. En omdiskuterad strategi som givit resultat är att arbetsgivaren ringer hem redan första sjukskrivningsdagen.

Uppsala2003-12-05 00:01
Den offentliga sektorn, med främst kommuner och landsting som arbetsgivare, har drabbats hårdast av ohälsan. Enköpings kommun ligger på medel jämfört med andra kommuner i landet. Här var sjukdagarna drygt åtta procent av den totala arbetstiden förra året.
Sjukfrånvaron har planat ut sedan förra året. Ändå ökar kostnaderna för sjukskrivningarna.
— Sjukfrånvaron verkar ha planat ut och ökar åtminstone inte i samma takt som tidigare. Att kostnaderna ändå ökar beror på den tredje arbetsgivarveckan, säger Kent Lyckstedt.
Arbetsgivarna betalar 20 procent av de sjukskrivnas lön i 20 dagar numera.
— Vikarierna får ungefär samma lön som de som skulle ha jobbat så vikariekostnaderna har vi redan budgeterat. Ändå så kostar sjukskrivningarna kommunen 12,5 miljoner kronor i år och därtill kommer produktionsbortfallet, säger Kent Lyckstedt.

Nyupptäckt arbetshälsa
Mer än hälften av sjukdagarna är långtidssjukskrivningar. Många av dessa handlar om fysisk eller psykisk utmattning. Men utöver ohälsan har de personalansvariga också i siffrorna nyligen upptäckt så kallad arbetshälsa i personalen.
Hela 37 procent av de anställda i Enköpings kommun tog förra året inte ut en enda sjukdag. Bäst var resultatet hos Räddningstjänsten där 70 procent av de anställda arbetade varje dag. En slutsats utifrån detta, är att fysisk träning är något som har positiv inverkan på personalen. Därför satsar kommunens ansvariga nu på att få upp frisktalet till cirka 50 procent genom fyra olika strategier.
Den första handlar om att alla anställda får träna en timme per vecka på arbetstid. Alla får också 400 kronor per år som bidrag till motionsavgifter, simhallsavgifter eller liknande. Kent Lyckstedt tycker att samtliga chefer också borde ta upp motionsbiten i medarbetarsamtalen.
— Det borde räknas som en ytterligare kompetens om man motionerar regelbundet. Det är ju en förutsättning för att klara jobbet på lång sikt, säger han.

Mer tid för personalen
En annan punkt i kommunens strategi är att chefernas administration ska minska så att de får mer tid för personalen.
— Medarbetarna ska känna sig sedda och behövda och cheferna ska bli mer synliga för dem, säger Kent Lyckstedt.
En tredje strategi handlar om att samordna interna resurser med externa resurser. I den här frågan samarbetar Enköpings kommun i ett nätverk med sju andra kommuner i Sverige.
— Här kommer exempelvis Företagshälsovården in i bilden. De hjälper oss att försöka förhindra att arbetsoförmåga uppstår, att förkorta sjukskrivningar och att rehabilitera eller föra åter till arbetslivet, säger Kent Lyckstedt.
Andra externa samarbetspartners är försäkringskassan och arbetsförmedlingen.
— Det är bra att arbetsförmedlingen nu finns med. Tidigare var man tvungen att vara arbetslös för att få hjälp därifrån, säger Åsa Magni, personalkonsulent på vård- och serviceförvaltningen.

Omdiskuterad metod
Ett sista, mer omdiskuterat sätt att minska sjukskrivningarna är att arbetsgivaren hör av sig till den sjukskrivne redan första sjukskrivningsdagen för att höra sig för om sjukdomen.
— Vi har en kultur som säger att när någon är sjuk så ska man inte störa. Men man måste kunna balansera det här och om det är en vanlig förkylning så blir det förstås ingen uppföljning, säger Kent Lyckstedt som tycker att kommunen måste bli bättre på att visa att den är en bra arbetsgivare.
— Vi kan aldrig sluta arbeta med de här frågorna. I förlängningen handlar det ju om kommunernas möjligheter att anställa kompetent personal, säger Kent Lyckstedt och Åsa Magni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om