Enköping klättrar snabbt

Arne Wåhlstedt, Anna Wiklund och Staffan Wiberg skålar i cider för att fira tjugondeplatsen på Svenskt Näringslivs rankning.

Arne Wåhlstedt, Anna Wiklund och Staffan Wiberg skålar i cider för att fira tjugondeplatsen på Svenskt Näringslivs ranking.

Arne Wåhlstedt, Anna Wiklund och Staffan Wiberg skålar i cider för att fira tjugondeplatsen på Svenskt Näringslivs ranking.

Foto: Roland Nordqvist

Uppsala2009-05-05 08:00
Enköping fortsätter att klättra på Svenskt Näringslivs årliga rankning av landets kommuner och har redan nu nått målet som man siktat mot 2015 - en tjugondeplats. Kommunalrådet Anna Wiklund (m), näringslivschefen Arne Wåhlstedt och kommundirektören Staffan Wiberg var både nöjda och stolta när de presenterade resultatet på måndagen.
Det innebär en klättring från plats 57 förra året.
- Vi kommer emellertid inte att slå oss till ro utan ska nu i första hand slå vakt om den här placeringen och dessutom förbättra oss på de punkter där vi ser att det finns utrymme, konstaterade Arne Wåhlstedt.

Oppositionsrådet Anneli Djurclou (s) är inte lika imponerad. Hon konstaterar att undersökningen inte ger någon rättvisande bild av hur det är ställt i kommunen.
- För några år sedan visade det sig att bara cirka 30 procent av de drygt 200 företag i kommunen som är medlemmar i Svenskt Näringsliv svarat på enkäten. Tar man dessutom i beaktande att det finns ett par tusen företag i kommunen så är det ganska få människor som ligger bakom betygsättningen.

Det bekymrar dock inte kommunledningen, som tycker att undersökningen ger Enköping värdefull pr.
- Vi tar det här på stort allvar och har satt upp ett 10-punktersprogram för hur vi ska kunna bli bättre, berättar Arne Wåhlstedt. Företag som vill etablera sig lägger också vikt vid undersökningen, vilket vi får dagliga bevis på.
- Att den här undersökningen har stor genomslagskraft har vi lärt oss under åren, säger Anna Wiklund.

- Nu finns det vissa bitar som vi inte kan påverka och några där vi tycker att undersökningen ger ett orättvist resultat. Det ger till exempel sämre betyg om man, som Enköping, har en förhållandevis stor offentlig sektor, konstaterar Anna Wiklund. Därför drar Ledningsregementet och sjukhuset ner betyget - men självklart vill vi inte vara utan vare sig regementet eller lasarettet.
Undersökningen omfattar totalt 25 punkter och på 22 av dem har Enköpings betyg förbättrats jämfört med förra året. En punkt där man däremot rasat från plats 49 till plats 61 är tillgång till kompetent arbetskraft.

- Det hänger samman med att vi har något färre högskoleutbildade än många andra kommuner, förklarar Staffan Wiberg.
- För att åtgärda det har vi nyligen inlett ett samarbete med SLU i Uppsala, berättar Anna Wiklund. Och just inom skolan har vi en del att göra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!