Enighet om sjukförsäkringen
Sjukskrivande läkare och handläggare på Försäkringskassan misstror varandra, enligt en ny rapport. Men båda parter är eniga om att sjukförsäkringssystemet måste reformeras.
Å andra sidan misstror också läkarna handläggarnas bedömningar om rätten till sjukpenning. Resultatet blir att individen bestämmer när han eller hon vill bli sjukskriven, något som ger stora skillnader i ohälsotal över landet och även inom Uppsala län, där Älvkarleby- eller Tierpsbon är sjuk dubbelt så mycket som Knivstabon.
- Det kan hända att läkarna i Norduppland är mer benägna att sjukskriva. Men i grunden är det systemet som måste diskuteras. Socialförsäkringen måste reformeras, som Curt Malmborg också säger, säger Eva Maria Magnusson, länsdirektör för Försäkringskassan.
Får medhåll
Hon får medhåll av Ulf Theen, chefsläkare på Primärvården i Uppsala län.
- Erfarenheten visar att sjukskrivningarna inte bara handlar om läkarens diagnos och arbetsförmågan hos den enskilde. När systemet ändras, om till exempel karensdagar införs, ändras också beteendet, säger han.
- Vi läkare sjukskriver ju inte, utan ger bara ett underlag till Försäkringskassans bedömning. Sjukförsäkringen borde kunna tillämpas som vilken privat försäkring som helst, säger Ulf Theen.
- Men många har svårt i dag att se kopplingen mellan skatterna som betalas in och att sjukförsäkringen faller ut, säger Eva Maria Magnusson.
Hon säger att samarbetet mellan läkarna och myndigheten i länet fungerar bra "till 80 procent" från båda sidor. Ulf Theen tillägger att nya arbetssätt förbättrat relationerna.
- Vi jobbar allt mer med resursteam här i länet. Läkare och handläggare träffas regelbundet vilket ökat förståelsen för varandras situation, säger han.
Mer framträdande roll
Curt Malmborg föreslår att företagshälsovården får en mer framträdande roll i framtiden. En sjukvård närmare företagen har lättare att bedöma arbetsförmågan hos patienten, resonerar han.
- Sjuktalen gick i höjden samtidigt som företagshälsovården rustades ned på 1990-talet. Sambandet är inte fastlagt, men det är en tanke, säger Eva Maria Magnusson.
- Det är en bra lösning för dem som arbetar. Men man ska tänka på att 20 procent av de långtidssjukskrivna också är arbetslösa. De måste också tas om hand på något sätt, säger Ulf Theen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!