Enighet om ny utbildningsform

Politiker från landstingsmajoriteten och från Alliansen i Uppsala är överens om att villkoren för sjuksköterskors specialistutbildning behöver ändras.

Nanna Ludidi, Camilla Friberg, Louise Sjögren, Fredrik Tholin, Ida Prax, Julie Douib, under vidareutbildningen KUÅ, Akademiska sjukhuset i februari 2016.

Nanna Ludidi, Camilla Friberg, Louise Sjögren, Fredrik Tholin, Ida Prax, Julie Douib, under vidareutbildningen KUÅ, Akademiska sjukhuset i februari 2016.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2016-12-05 07:00

I det nya kollektivavtalet mellan Vårdförbundet och SKL, Sveriges kommuner och landsting, framhålls att parterna är överens om att stödja lokalt arbete med så kallade utbildningsanställningar, AST akademisk specialisttjänstgöring.

När Alliansen var i majoritet i Uppsala läns landsting infördes i stället ett system med studielön.

– Det var ett steg på vägen men vi har sett att det inte räcker. Alliansen föreslog därför i september ett pilotprojekt där AST-utbildning ska erbjudas sköterskor som vill specialisera sig inom psykiatrisk vård och operation. Att det nu är med i avtalet är väldigt bra, säger Lina Nordquist (L).

Vivianne Macdisi (S), ordförande i sjukhusstyrelsen där Alliansen lade sitt förslag, betonar att hon fört dialog med sjukhusledning, Vårdförbundet och också med utbildningsanordnaren, Uppsala universitet, om behovet av halvtidskurser i olika specialiteter under hela 2016:

– Vårdförbundet har drivit frågan och jag är helt överens med dem om att utbildningsanställningar som AST behövs, säger Vivianne Macdisi.

Men den stora stötestenen har varit tillgången på utbildningsplatser för halvfartsstudier. Diskussioner med universitetet har förts, men merparten av deras kurser förutsätter heltidsstudier.

Enligt Eva Wikström, HR-direktör vid landstingets ledningskontor, pågår diskussioner i det regionala utbildnings- och kompetensrådet i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion om hur hälso- och sjukvårdsverksamheterna i regionen ska kunna rekrytera, vidareutbilda och behålla kompetent personal:

– Att ställa om flera kurser till halvfart är en stor omställning för Uppsala universitet. Det kräver extra lärarresurser och måste få ta sin tid. I rådet söker vi lösningar tillsammans med högskolor och universitet i regionen, men där diskuteras också vidareutbildning i större perspektiv. Vi har cirka 130 yrkeskategorier inom landstinget, säger Eva Wikström.

Eva Wikström betonar också att mycket annat än utbildningsinsatser görs för att klara kompetensförsörjningen inom landstinget:

– Vi arbetar med löneutveckling och arbetsmiljö, ledarskapsutveckling och arbetstidsfrågor. Det kliniska utvecklingsåret, KUÅ, för nyutbildade sjuksköterskor är bara ett exempel. Sammantaget är jag väldigt hoppfull och känner att vi är på rätt väg med de insatser vi gör.

Fakta Studielön och AST

Studielön innebär att sköterskor kan söka ett års vidareutbildning på heltid till bristkompetenser. Under studieåret får de lön motsvarande 75 procent av grundlönen och i avtalet med landstinget ingår att de ska arbeta kvar två år efter fullbordad utbildning. Lämnar de sin anställning tidigare blir de återbetalningsskyldiga för resterande del av studielönen.

AST, akademisk specialisttjänstgöring, innebär att sjuksköterskor kan söka specialistutbildningar inom bristområden, studera på halvtid och arbeta kliniskt på halvtid med bibehållen lön under två år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!