Englund och Lindström i vetenskapligt småprat

- Som en drake som ruvar på en väldig sagoskatt som den inte släpper i från sig, så uppfattade jag universitetet när jag började här.

Världens modernaste historiker? Via såväl film, tv-serier och böcker har Fredrik Lindström och Peter Englund populariserat sina lärdomar.

Världens modernaste historiker? Via såväl film, tv-serier och böcker har Fredrik Lindström och Peter Englund populariserat sina lärdomar.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2007-09-11 19:00
Det säger historikern och akademiledamoten Peter Englund, som på tisdagen samtalade i Uppsala om populärvetenskap med tv-kollegan Fredrik Lindström. Begeistrade deltagare vid en inforamtörskonferens som Uppsalas båda universitet arrangerar lyssnade på de före detta Uppsalaforskarnas småpratsanalyser av vetenskapens villkor, särskilt den humanistiska. Småpratet var en form som inte dolde innehållets djup. Just form är viktigt, anser Peter Englund.
- Frågan om i vilken form jag ska presentera mitt material bäst har blivit allt viktigare med åren. Känsla för form innebär att man anpassar sig bäst till materialet, säger han.
Själv har han prövat flera kanaler som tv-film, skönlitteratur, blogg, och tv-samtal med just Fredrik Lindström i serien Världens modernaste land.

Där blandades fakta, skämt och effekter som samtal mellan Fredrik Lindström och Alva Myrdal. Att växla ton, att ta till en halsbrytande metafor eller konkreta vardagsexempel, är viktigt.
- Vi gjorde inte så för att göra ett lättsamt tv-program byggt på vetenskap. Hjärnforskning visar att man påverkar hjärnans funktion och ökar vår möjlighet att lära oss det som sägs, säger Fredrik Lindström.

Båda vittnade om känslan från studietiden i Uppsala av att det ruvas på kunskap. För vissa är en kamp att föra ut sina lärdomar.
- Men för mig har det känts naturligt, kanske beroende på min oakademiska bakgrund. Jag var tvungen att kunna föra ut vad jag lärde mig för att mina nära skulle förstå vad jag gjorde, säger Peter Englund.

Men en forskares talanger ser olika ut, alla kan inte skriva romaner eller göra tv-serier.
- Och det är helt okej, nissarna i tomtens verkstad behövs. Men när det gäller humaniora går det att argumentera för att tillämpningen av forskningen är att den når ut i samhället, säger Peter Englund.
Drivkraften att föra ut sina rön måste vara lusten inför sitt ämne.
- Passionen måste vara bränslet, säger Fredrik Lindström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!