Fordonprogrammets elevers självbild har förändrats under de senaste tio åren, visar en studie från Uppsala universitet. Genom att använda det engelska språket mer i undervisningen har inställningen till att lära sig språket ökat.
– De anstränger sig mycket mer för prata engelska i klassrummet. De har haft en engelskspråkig och en svenskspråkig lärare. I början tog de omvägar kring den engelskspråkige för att kunna nå läraren som talade svenska. I slutet av året gjorde de tvärt om: de försökte undvika den svenska läraren för att de ville prata med den engelsktalande, säger Janne Kontio, vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet.
Traditionellt sett har fordonselever tillhört en en grupp som präglats av en machokultur, som vanligtvis inte visar stort intresse för att frivilligt lära sig språk eller söka sig till vidare studier.
– Den traditionella fordonselevidentiteten och den manliga jargongen står på spel. Tidigare studier visar att många har valt fordonsprogrammet för att meka med bilar och kanske slippa läsa språk. Nu måste de göra både och, säger Janne Kontio.
Janne Kontio menar att den självbilden hänger kvar trots att studenterna sökt sig specifikt till utbildningen för att de vill lära sig engelska. Språket kan trots det vara en källa till att retas både om du talar sämre eller bättre än andra. Han förklarar även att det händer att elever talar negativt om sig själva, trots att de har bra betyg och har valt utbildningen för språkets skull.
– I verkstaden växlar de språk mycket mer. Där har engelskan inte varit lika viktig utan huvudsaken är bilarna. Där kan man också fått höra meningar som: ”Skicka hit den där screw-drivern”. Fortfarande är det verkstaden som är viktigast. Är du bra med bilarna blir du inte retad för engelskan, oavsett hur bra eller dålig du är, säger Janne Kontio.