Engångsgrillar ökar brandrisken

Två containerbränder har rapporterats i Uppsala under lördagen. Ofta är bränderna en konsekvens av att engångsgrillar slängs felaktigt.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Uppsala2014-04-26 16:37

Under lödagseftermiddagen kallades räddningstjänsten till två containerbränder, en i Stadsparken precis bakom Flustret vid 14-tiden och en brand utvecklades på Rackarberget en dryg timme senare. I båda fallen har allmänheten ringt in för att varna om att rök kommit från containrarna.

Vid Stadsparken utvecklades ingen brand, utan brandkåren behövde bara kontrollera att det var självsläckt. I det fallet misstänks en engångsgrill ligga bakom rökutvecklingen. På Rackarberget fick man släcka och brandorsaken där är fortfarande inte fastställd. Vid liknande bränder på våren är det ofta just engångsgrillar som är brandorsak.

- På dagtid är det oftast det, många är ute och grillar och slänger grillarna i papperskorgar och containrar, säger Martin Sköld, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.

Var ska man göra av en engångsgrill när man grillat klart?

- Man ska ta med sig vatten och släcka den innan man slänger den. Alternativet blir ju att ta med den hem, men de är ju varma i flera timmar. På vissa ställen finns särskilda behållare för engångsgrillar också, och det är jättebra när kommunerna gör så, säger Martin Sköld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!