Enligt polisens tekniska undersökning är det mycket som tyder på att tisdagens brand i en radhuslänga i Ekeby startades kring en gasolgrill på en av balkongerna.
– Visst händer det att bränder börjar ute på en altan eller en balkong, antingen på grund av en grill eller gammal aska som någon ställt ut. Det hör inte till vanligheterna att det blir så illa som i det här fallet men det slarvas, vilket ofta leder till någon form av incident, säger Folke Lundqvist, stabsbefäl vid räddningstjänstens ledningscentral i Uppsala.
– Det finns ju ingen lag mot att grilla på balkongen, även om många bostadsrättsföreningar har bestämmelser emot det. Men det är olämpligt, främst av miljöhälsoskäl eftersom röken lätt tränger in i intilliggande lägenheter, fortsätter han.
Men det största problemet enligt Folke Lundqvist är Uppsalabornas hantering av engångsgrillar, som allt för ofta lämnas eller trycks ner i en soptunna innan de är ordentligt släckta.
– Då handlar det om dåligt omdöme. Om du släcker engångsgrillen ordentligt och kollar brandrisken med brandförsvaret innan du grillar, så är det inget problem, säger han.
Även underlaget är viktigt att tänka på. Du ska inte ställa grillen på något lättantändligt material eller direkt på en gräsmatta, eftersom marken kan förstöras och om du grillar ute i skogen är det viktigt att du håller dig till kommunens anvisade grillplatser.
Folke Lundqvist tycker att Uppsalaborna generellt sett sköter sin grillning på ett bra sätt men vill ända höja ett varningens finger.
– Det handlar om att använda sunt förnuft när man hanterar sin grill, att dränka den med vatten och se till så att den slocknar helt, Oavsett om det är en engångsgrill eller någon annan variant.