Anna-Lena Ekström får ta emot Beijerstiftelsens lärarpris till Ingvar Lindqvists minne i NO 2019.
– Det känns jätteroligt, jag är stolt. Och jag är väldigt tacksam gentemot mina kolleger. Jag har fått stort utrymme att utveckla ett arbetssätt och mina idéer, och de ställer upp år efter år, säger hon.
Av totalt 55 nominerade är Anna-Lena Ekström en av fyra pristagare. Hon får enligt motiveringen priset ”för sitt sätt att inspirera till glädje och lärande för alla elever genom att använda aktuella projekt och kooperativt lärande i NO-undervisningen”. Konkret kan det gå till så att hon låter barnen bygga berg- och dalbanor med hjälp av rörisolering. Då får de arbeta med rörelse- och lägesenergi, gravitation, tröghetslagen och friktion genom att testa sig fram.
– Det roligaste med mitt jobb är när barnen tycker det är kul, när man får ”wow-reaktionen”. Eller när de skyndar sig in från rasten för att inte missa något, det är det bästa, säger hon.
Anna-Lena Ekström har arbetat på Vänge skola i 25 år, och hennes lektioner är populära.
– Vi har gjort de där broarna på NO, säger Theo Sandahl i 5B och pekar på några byggen som står på en glasmonter.
Märta Dinges i 5B och Jacgues Valarcher i 5A fyller i att det allra roligaste är kemiexperimenten.
Pristagarna nomineras av kolleger, föräldrar eller elever och väljs sedan ut efter en noggrann process av Kungliga vetenskapsakademiens ledamöter. Pristagarna får vardera 50 000 kronor och därutöver 20 000 kronor att använda till naturvetenskapliga aktiviteter och inköp till skolbiblioteket. Anna-Lena Ekström vill inte ha mer inflytande över pengarna än någon annan av lärarna.
– Jag har fått min beskärda del med råge. Och nästa år ska jag lämna över stafettpinnen, säger hon.
Då fyller hon 65 år och har också arbetat som lärare i 40 av dem. Eleverna är glada att få ha henne kvar lite till.
– Anna-Lena är väldigt rolig och lite barnslig. Hon gör saker tillsammans med oss barn, säger Märta Dinges.
Jacques Valarcher säger att Anna-Lena Ekström vet hur det känns att vara elev.
– Hon kan rätt mycket fler grejer än en vanlig 60-åring, som att gå ner i spagat, lägger han till.
Utöver prisutdelningen på Vetenskapsakademiens högtidsdag anordnas Ingvar Lindqvistdagen den 2 april, där pristagarna får presentera sin undervisning. Tidigare pristagare får även sitta med i juryn och delta i akademiens fortsatta arbete för att främja vetenskaplighet i skolan.